Franţa, Spania şi Belgia vor să forțeze ieşirea Marii Britanii din UE

Franţa, Spania şi Belgia vor să forțeze ieşirea Marii Britanii din UE

Franţa a obţinut sprijinul Spaniei şi Belgiei pentru a forţa retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit pe 12 aprilie dacă nu vor apărea propuneri semnificative din partea Londrei, afirmă surse UE.


Conform unor funcţionari UE citaţi de cotidianul britanic The Guardian, Administraţia Emmanuel Macron a obţinut sprijinul Spaniei şi Belgiei pentru a refuza cererea Guvernului Theresa May de amînare a Brexit.


"Probabil vom accepta amînarea cu cel mult cîteva săptămîni pentru a ne pregăti de efectele asupra pieţelor financiare", a declarat un diplomat francez de la Uniunea Europeană.


Guvernul Theresa May a cerut din nou vineri amînarea Brexit pînă pe 30 iunie, pentru a evita ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord pe 12 aprilie. Conform unor surse UE, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi gata să acorde amînarea Brexit aproximativ un an, în cadrul unui mecanism numit "extindere flexibilă" ("flextindere") care ar permite Marii Britanii să se retragă din Blocul comunitar imediat după o eventuală aprobare şi ratificare a Acordului Brexit, respins pînă acum de Camera Comunelor.


Însă Franţa şi Austria au semnalat că nu sînt de acord cu amînarea Brexit. O decizie de amînare poate fi luată în unanimitate de cele 27 de state membre UE.


Amélie de Montchalin, secretar de stat în cadrul Ministerului francez al Afacerilor Europene, a declarat pentru cotidianul The Guardian: "Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie. O altă prelungire a negocierilor ar avea nevoie ca Marea Britanie să prezinte un plan clar şi credibil care să aibă sprijinul politic. În absenţa unui astfel de plan, va trebui să acceptăm că Marea Britanie a optat pentru retragerea din UE în mod dezordonat".


Potrivit deciziilor din acest moment, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 12 aprilie, fără niciun acord Brexit.


Riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord este "alarmant de mare", a afirmat miercuri Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, catalogînd drept "absolut absurde" sugestiile că un astfel de scenariu poate fi gestionat.


Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amînat producerea Brexit pînă pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load