COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Franța: Noi reguli pentru circulația trotinetelor electrice

Franța: Noi reguli pentru circulația trotinetelor electrice

Viteză limitată la 25 km/h, circulaţia pe trotuar interzisă, vîrsta de minim 12 ani - trotinetele electrice şi alte "dispozitive pentru deplasarea personală" vor trebui să respecte în Franţa noile norme care reglementează o practică care a crescut exploziv în ultimii ani, transmite digi24.

Aceste reguli, care vor intra în vigoare sîmbătă, erau cerute de mult timp de autorităţile publice şi utilizatori, care se confruntă cu o coabitare complicată pe trotuare și șosele și cu un număr din ce în ce mai mare de accidente, unele mortale.

Pe lîngă gyropod-uri şi hoverboard-uri, sînt vizate în special trotinetele electrice. Un veritabil fenomen la modă în numeroase oraşe din Franţa şi Europa, utilizarea trotinetelor electrice a explodat în ultimii doi ani, în special prin intermediul aplicaţiilor de închiriere de tip „free floating”. De exemplu, la Paris sînt în prezent 15.000 de trotinete electrice.


Regulile „vor permite o utilizare mai responsabilă şi o revenire la o utilizare liniștită a trotuarelor de către pietoni, în special de către cei mai vulnerabili: persoane în vîrstă, copii, persoane cu mobilitate redusă”, a menționat Jean-Baptiste Djebbari, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Legea prevede, de acum înainte, că aceste dispozitive nu trebuie să depăşească o viteză de 25 km/h, în condiţiile în care unii constructori oferă modele a căror viteză poate ajunge pînă la 80 km/h. La fel ca şi în cazul bicicletelor, ele trebuie echipate cu lumini de poziţie faţă-spate, de catadioptrii, cu un sistem de frînare şi cu un avertizor sonor.

De asemenea, se pune capăt utilizării trotinetelor electrice de către două persoane simultan, uneori un copil. „Dispozitivele de deplasare personală motorizate” nu vor putea transporta decît un conducător, care trebuie să aibă vîrsta de cel puţin 12 ani. În cazul nerespectării regulilor, contravenienţii pot primi o amendă de 35 de euro.

În plus, se pune capăt slalomurilor pe trotuare sau prin mijlocul pietonilor, în condiţile în care conductorii trotinetelor electrice vor trebui să utilizeze pistele pentru biciclete sau şoselele unde viteza este limitată la 50 km/h. La fel ca şi pentru alte vehicule, este interzis să vorbeşti la telefon sau să porţi căşti în timpul condusului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load