Franţa: Mai puţine incidente în al 21-lea weekend de proteste

Franţa: Mai puţine incidente în al 21-lea weekend de proteste

Peste 20.000 de manifestanţi au ieşit sîmbătă din nou pe străzile Parisului şi ale altor oraşe din Franţa, în al 21-lea weekend consecutiv de proteste ale ''vestelor galbene'', dar, spre deosebire de multe dintre sîmbetele precedente, de data aceasta nu s-au mai înregistrat violenţe semnificative.

A scăzut de asemenea participarea la proteste, la circa 22.300 de manifestanţi, faţă de aproximativ 33.700 sîmbăta trecută (conform estimărilor guvernului). Acesta poate fi un motiv de satisfacţie pentru preşedintele Emmanuel Macron, care a încheiat săptămîna aceasta cele două luni de ''mare dezbatere'' naţională prin care a dorit să tempereze manifestanţii, deşi numeroase ''veste galbene'' şi o parte a clasei politice consideră iniţiativa sa ca fiind mai degrabă o ''mascaradă''.

Premierul Edouard Philippe este aşteptat să prezinte luni concluziile ''marii dezbateri'' naţionale, pe baza cărora cărora Macron a promis că va veni cu propuneri mai tîrziu în cursul acestei luni, scrie AgerPres.

Deşi protestele au fost în mare parte paşnice, pînă la sfîrşitul zilei de sîmbătă poliţia a operat 43 de arestări la Paris. Autorităţile au împiedicat şi de această dată manifestaţiile pe Champs Elysee, după ce acest bulevard a fost vandalizat în timpul demonstraţiilor din 16 martie.

Începute pe 17 noiembrie ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o contestare a liderului de la Elysee şi au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lansatoare de gloanţe de cauciuc ''flash-ball'' (LBD), acestea din urmă provocînd unor demonstranţi răni oculare grave. Numeroşi protestatari au fost judecaţi în regim de urgenţă, numai după violenţele din 16 martie 23 dintre ei fiind condamnaţi la închisoare cu executare.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load