Festivalul zăpezii de la Sapporo. Sute de sculptori japonezi şi-au demonstrat măiestria

Festivalul zăpezii de la Sapporo. Sute de sculptori japonezi şi-au demonstrat măiestria

Parcul Odori din oraşul japonez Sapporo se transformă, în perioada 5-12 februarie, într-un tărîm de basm al cristalelor de gheaţă, cu ocazia festivalului anual al zăpezii.

Ajuns la cea de-a 69-a ediţie, festivalul atrage în fiecare an milioane de vizitatori.

Oamenii vin din toată lumea să admire cele cîteva sute de statui realizate în zăpadă şi sculpturile din gheaţă. Alături de sculpturile-gigant sînt expuse şi numeroase sculpturi mai mici admirabile ca înfăţişare, realizate cu măiestrie artistică. Pentru ca atmosfera să fie una plăcută în vecinătatea operelor de gheaţă se desfăşoară o serie de concerte. O frumoasă perspectivă o oferă Turnul TV din Sapporo.

La ediţia de anul trecut printre sculpturile în gheaţă şi zăpadă s-a numărat şi cea a preşedintelui SUA, Donald Trump. O fanfară militară a cîntat la ceremonia de deschidere în care a fost amplasat şi un drapel al Franţei pe o replică din gheaţă a celebrului Arc de Triumf din Paris. Vizitatorii au putut admira şi o replică din gheaţă, la scară naturală a solistului Pikotaro, devenit celebru după ce piesa sa, "Pen-Pineapple-Apple-Pen", a devenit virală pe YouTube în 2016. De asemenea, la ediţia de anul trecut a festivalului au mai putut fi admirate sculpturi ale personajelor din Pokemon Go dar şi ale eroilor din universul "Star Wars", printre care temutul Lord Sith Darth Vader dar şi simpaticii roboţi R2D2 şi C-3PO.

În urmă cu doi ani, între exponatele reprezentate în gheaţă s-a numărat o replică a ruinelor Catedralei Sf. Paul din Macao (China) pentru care s-au folosit 2.400 de tone de zăpadă, un Shinkansen (tren de mare viteză japonez) şi un teatru shakespearian. Peste 2.000 de persoane au participat la construirea uriaşelor statui din gheaţă.

"Sapporo" a luat naştere în anul 1950, cînd nişte elevi de la liceul local, jucîndu-se în Parcul Odori, au realizat şase statui de zăpadă, ce au putut fi admirate de numerosul publicul trecător, potrivit www.snowfes.com. În 1955, reprezentanţi ai forţelor de apărare militară au construit, din acelaşi material, o imensă sculptură pentru care astăzi festivalul a devenit celebru. În 1959, un număr de 2.500 de persoane au participat la realizarea sculpturilor în zăpadă, iar evenimentul a fost amintit pentru prima dată ca ''festival al zăpezii''.

În 1972, festivalul zăpezii a fost organizat în acelaşi timp cu Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sapporo, aducînd astfel renume internaţional evenimentului. În 1974, a fost organizată o competiţie internaţională de statui din zăpadă în cadrul festivalului zăpezii. De atunci, numeroase echipe din diverse regiuni ale lumii, printre care Shenyang (China), Alberta (Canada), Munchen (Germania), Sydney (Australia) şi Portland (SUA), au o strînsă legătură cu Sapporo, participînd la acest eveniment. De la an la an, festivalul a început să ia amploare şi să fie renumit, afirmîndu-se ca cel mai mare eveniment japonez al sezonului rece. 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load