TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Femeile din Arabia Saudită vor putea călători în afara ţării fără permisiunea bărbaților

Femeile din Arabia Saudită vor putea călători în afara ţării fără permisiunea bărbaților

Autorităţile din Arabia Saudită au pus în aplicare marţi reforma anunţată la începutul lui august care le permite femeilor să obţină un paşaport de călătorie în străinătate fără permisiunea unui “gardian” de sex masculin.


Potrivit Agerpres, care citează AFP, administraţia saudită a început marţi “să primească cereri din partea unor femei cu vîrste peste 21 de ani pentru a obţine sau a reînnoi un paşaport şi a călători în afara ţării fără permisiune” (din partea unui bărbat), a anunţat Departamentul pentru Paşapoarte pe contul său de Twitter.


Măsura, anunţată în august, a zdruncinat sistemul saudit al “gardianului masculin”, sistem ce asimilează femeile cu minorii întreaga lor viaţă, supunîndu-le autorităţii arbitrare a soţului, tatălui sau altor rude de sex masculin.


Această reformă a intervenit în condiţiile în care mai multe cazuri de evadare în străinătate a unor tinere saudite care s-au declarat victime ale violenţelor din partea “gardienilor” lor au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele luni.


Ea se înscrie în seria de măsuri de liberalizare lansate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, cel mai puternic om al acestui regat ultraconservator. Cea mai emblematică dintre aceste măsuri a fost cea care le permite femeilor să conducă o maşină, măsură intrată în vigoare din iunie 2018.


Alte reforme care, fără a-l distruge în totalitate, slăbesc sistemul “gardianului” obligatoriu pentru femei sînt cele conform cărora sauditele pot de acum încolo să declare oficial o naştere, o căsătorie sau un divorţ, sau să fie titulare ale autorităţii parentale asupra copiilor lor minori, prerogative care pînă acum erau rezervate bărbaţilor.


Aceste schimbări au fost salutate la scară largă în Arabia Saudită, dar şi criticate ca fiind “anti-islamice” de către ultraconservatori pe reţelele sociale.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load