Femeile din Arabia Saudită cîștigă dreptul la custodia copiilor

Femeile din Arabia Saudită cîștigă dreptul la custodia copiilor

Ministerul saudit al Informațiilor a anunțat, luni, că femeile din Arabia Saudită vor avea dreptul la custodia copiilor, fără să își dea în judecată foștii soți.


Decizia este una semnificativă, întrucît se distanțează de alte țări musulmane în care autoritățile acordă custodia pe linia paternă.


Această inițiativă face parte dintr-o serie de reforme sociale și economice inițiate în urmă cu doi ani de prințul Mohammed bin Salman, sub numele de „Viziunea 2030”.


Pînă la această decizie, femeile din Arabia Saudită erau nevoite să depună petiții în instanță, uneori să aștepte chiar și ani la rînd, dacă își doreau să obțină custodia copiilor după divorț, informează CNN.


Ministerul Justiției le-a transmis judecătorilor că, de acum, atunci cînd va avea loc o dispută legală între părinți, tot ce trebuie să facă mama este să aplice pentru custodie, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă a drepturilor femeilor din această țară, chiar dacă automat copiii ajung tot în grija tatălui după divorț.


Prin această inițiativă, mamele divorțate se pot ocupa de veniturile copiilor lor și le pot ține în posesie pașapoartele. Acesta e un pas semnificativ în contextul în care femeile au nevoie de permisiunea „tutorelui” de sex masculin ca să călătorească, să divorțeze, să se angajeze sau să fie operată.


În țări precum Emiratele Arabe și Egipt, tatăl copiilor devine automat gardianul legal al acestora.


„Această mișcare este foarte, foarte importantă, pentru că în Arabia Saudită și în alte părți din regiune sînt multe probleme care au legătură cu legile preferitoare la statutul personal”, a spus avocatul pentru drepturile omului Manar Zaiter.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load