COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Femeile, ale căror invenții au schimbat lumea spre bine

Femeile, ale căror invenții au schimbat lumea spre bine

Datorită insistenței, curajului și încrederii, femeile prin exemplul lor au arătat cît de mult se poate schimba lumea dacă tuturor le este oferită posibilitatea de a învăța și de a lucra, inclusiv femeilor. Mai ales femeilor.

1. Hedy Lamarr

Actrița austriacă și americană a fost foarte populară în anii 1930-1940. Drumul spre Hollywood i l-a deschis rolul său în filmul Ecstasy, care este considerat primul film din istorie, unde a fost pezentată o scenă nud.

În 1942, Hedi a patentat un sistem care permite controlul de la distanță al torpilelor. În acel moment, flota americană nu a fost foarte interesată de invenție, dar după o jumătate de secol, această tehnologie a devenit baza pentru sistemele moderne care sînt folosite aproape peste tot, de la telefoane mobile pînă la Wi-Fi.


2. Stephanie Kwolek

În tinerețe, visînd foarte mult să devină medic, Stephanie a lucrat ca chimist pentru a cîștiga bani pentru a face studii în medicină. Însă viața i-a pregătit o altă soartă: fata a fost invitată la una dintre cele mai mari companii chimice din lume - DuPont, unde a lucrat toată viața.
În 1964, echipa sa de cercetare a creat o fibră neobișnuit de puternică, dar ușoară - Kevlar. Astăzi ea este folosită la crearea vestelor antiglonț, armarea cablurilor cu fibră optică, în construcția navale.

3. Letitia Mumford Geer

Asistenta americană a inventat prima seringă medicală care poate fi folosită cu o singură mînă. Aceste seringi cu piston sînt folosite pînă în prezent. Materialele de fabricare s-au schimbat, dar principiul este aproape același.

4. Mary Anderson.

În timpul unei călătorii la New York, Mary a văzut un șofer de tramvai, care, în ciuda frigului, era nevoit să meargă cu fereastra deschisă pentru a șterge mereu parbrizul de zăpadă și ploaie.

După ce a ajuns acasă, Mary Anderson a creat un ștergător manual de parbrize. Cîțiva ani mai tîrziu, inventatorul a încercat să vîndă drepturile de brevet unei firme canadiene, dar aceasta a considerat ștergătoarele de parbriz un dispozitiv dezavantajos din punct de vedere comercial.
După 20 de ani de la expirarea brevetului, Cadillac a început să instaleze ștergătoarele Mary Anderson pe toate vehiculele sale în calitate de echipament de bază.

5. El Dolores Jones

Americanca s-a săturat de zgomotele permanente ale mașinilor de pe străzile orașului, așa că a început să rezolve această problemă de una singură. Deja în 1917, ea a inventat țeava de eșapament pe care a numit-o atunci filtru acustic.

6. Sarah "Tabitha" Babbitt

Tabitha a observat că tăierea buștenilor era un proces de foarte îndelungat și greu. Tăietorii de lemne trebuiau să aibă o putere și o îndemînare excepțională pentru a controla mînerele lungi ale ferăstrăielor. Acest lucru făcea producția scîndurilor foarte scumpe.

În 1810, Tabitha a inventat ferăstrăul circular cu lamă mare care se rotea cu ajutorul unei roți de apă. Sarah a hotărît să nu patenteze invenția pentru că a vrut să ușureze viața altora.

7. Elizabeth Phillips

Ca gamedesigner la începutul secolului trecut, Elizabeth a creat mai multe jocuri de masă populare. "Jocul proprietarului" a fost un precursor al celebrului "Monopoly", pe care Charles Darrow l-a lansat în lume, înlăturînd glumele politice ale lui Elizabeth, desenînd pe spațiul GO o săgeată roșie și schimbînd ușor unele mecanici ale jocului.

8. Josephine Cochrane

Josephine a creat mașina de spălat vase în 1886, dar în afară de cîțiva antreprenori de restaurante, nimeni nu a fost interesat de invenție. Totul s-a schimbat în anii 1950, cînd au început să-și permită o astfel de tehnică mai mulți consumatori.

9. Marion Donovan
Marion a brevetat primele scutece impermeabile de unică folosință. Atunci ea le-a cusut dintr-o țesătură și perdea de duș. Nu este surprinzător faptul că anume o femeie a creat acel obiect fără de care astăzi nu-și poate imagina îngrijirea copilului nici un părinte.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load