Eurovision 2019: Artista Ucrainei a fost retrasă din concurs

Eurovision 2019: Artista Ucrainei a fost retrasă din concurs

Cîștigătoarea Ucrainei pentru Eurovision 2019, cîntăreața Maruv, a renunțat la participarea la concurs, din cauza relațiilor tensionate dintre țara sa și Rusia.


Piesa lui Maruv, ”Siren song”, a cîștigat voturile publicului, însă cîntăreața s-a certat cu televiziunea publică din Ucraina.


Inițial, ea a primit un termen de 24 de ore ca să își anuleze temporar turneele din Rusia, apoi discuțiile dintre cele două părți s-au blocat, iar televiziunea națională a revocat nominalizarea făcută pe numele ei.


Artista în vîrstă de 27 de ani, al cărei nume real este Ana Korsun, spune că era deja pregătită să își anuleze turneele din Rusia, însă alte prevederi din contract puteau fi interpretate ca ”cenzură”.


”Sînt un cetățean al Ucrainei, plătesc taxe și iubesc sincer Ucraina. Însă nu sînt pregătită să mă adresez (oamenilor) cu slogane, transformînd participarea mea la concurs într-o promovare a politicienilor. Eu sînt muzician, nu o bîtă politică”, a scris tînăra pe Facebook.


La rîndul lor, reprezentanții televiziunii publice din Ucraina au transmis un comunicat despre această situație.


”Artistul care reprezintă Ucraina .. are de asemenea obligația de a deveni un ambasador cultural al Ucrainei, ca să transmită nu numai muzica sa, ci și opinia societății Ucrainei în întreaga lume.  După negocieri, UA:PBC și Maruv nu au ajuns la un punct comun în misiunea de reprezentare a Ucrainei la concursul internațional de cîntece” - se arată în comunicatul televiziunii.


Mai trebuie adăugat faptul că regulile Eurovision spun că televiziunea de stat ”trebuie să asigure caracterul non-politic al concursului”.


De altfel, postul public de televiziune a fost susținut și de politicienii locali, iar ministrul Culturii din Ucraina a declarat că ”numai patrioților care sînt conștienți de responsabilitățile lor” ar trebui să li se permită să cînte la Eurovision.


Televiziunea de stat din Ucraina a mai anunțat că va începe negocierile cu un alt concurent care să reprezinte țara. Concursul Eurovision 2019 va avea loc în luna mai, în Israel.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load