Estonia construiește un ”robot judecător”

Estonia construiește un ”robot judecător”

Ministrul de justiție estonian i-a cerut în mod oficial lui Ott Velsberg, ofițerul național care se ocupă de prelucrarea datelor, să construiască un ”judecător robot” care să se ocupe de procesele restante în care spețele nu sînt foarte complicate, scrie futurism.com.


”Judecătorul” care va opera cu ajutorul inteligenței artificiale se presupune că va analiza documentele legale și alte informații relevante și va veni cu o decizie. Deși deciziile vor fi analizate și revizuite de un judecător-om, proiectul este un exemplu de înfăptuire a justiție cu ajutorul inteligenței artificiale.


De altfel, Estonia a făcut pași impresionanți în direcția digitalizării și modernizării funcțiilor guvernamentale. Estonia a lansat programul faimos ”e-residency” care permite practic oricui – chiar și străinilor – să acceseze serviciile guvernului estonian. Cărțile de identitate digitale au deschis drumul către documentele de nouă generație emise de guvern – cu toate că există vulnerabilități de securitate semnificative.


Și nu doar sistemul judiciar beneficiază de avantajele inteligenței artificiale. De fapt, inteligența artificială a automatizat deja un număr mare din funcțiile guvernului. Cu ajutorul inteligenței artificiale, autoritățile scanează din satelit zonele în care agricultura este subvenționată pentru a determina dacă regulile și angajamentele sînt respectate. De asemenea, inteligența artificială scanează CV-urile muncitorilor concediați pentru a le găsi locuri noi de muncă.


Nu este însă prima dată cînd un algoritm se ocupă de subiectele legale. De exemplu, un chatbot din Marea Britanie a ajutat la anularea a peste 100.000 de tichete de parcare în Londra și New York, emise în mod fraudulos.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load