Erdogan anunţă un mare atac

Erdogan anunţă un mare atac

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că forţele turce vor asedia în curând oraşul sirian Afrin, capitala enclavei cu acelaşi nume unde o ofensivă turcă a fost lansată în urmă cu o lună împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerată de Ankara drept „teroristă”, relatează AFP, conform agerpres.


„În zilele următoare şi într-un mod mult mai rapid, va începe asediul asupra centrului oraşului Afrin”, a spus Erdogan într-un discurs adresat membrilor partidului său în Parlament.


Lansată pe 20 ianuarie de armata turcă, operaţiunea „Ramura de Măslin” vizează YPG, o miliţie kurdă considerată drept „teroristă” de către Ankara, dar aliată a SUA în lupta împotriva Statului Islamic. Până în prezent forţele turce au preluat controlul asupra a mai mult de 30 de sate, însă majoritatea sunt situate în zone situate la nord de regiunea Afrin.


„Pentru că acţionăm pentru a evita punerea în pericol a forţelor noastre de securitate şi a civililor, poate părea că avansăm într-un ritm lent”, a spus Erdogan. „Însă nimeni nu trebuie să uite acest lucru: nu am mers acolo să distrugem ceea ce întâlnim în cale. Ne aflăm aici pentru a crea un mediu sigur şi viabil pentru sutele de mii de (sirieni) care locuiesc în ţara noastră”, a adăugat el, referindu-se la cei peste trei milioane de refugiaţi sirieni care au fugit în Turcia pentru a scăpa de războiul civil din ţara lor.


Autorităţile turce au afirmat că ofensiva de la Afrin şi cea desfăşurată în 2016 au avut drept scop să asigure securitatea teritoriilor din nordul Siriei pentru a permite revenirea acestor refugiaţi în ţara lor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load