Enigma bolovanului imens care poate să-și piardă în orice moment echilibru (FOTO)

Enigma bolovanului imens care poate să-și piardă în orice moment echilibru (FOTO)

În îndepărtata Finlandă, se află una dintre cele mai neobișnuite formațiuni de piatră din nordul Europei. Este vorba despre o imensă bucată de stîncă, avînd o lungime de 7 metri, așezată, parcă, de către mîna unui uriaș, pe o altă rocă de dimensiuni ceva mai mici, ce are o formă convexă.


Stînca cea imensă aflată deasupra pare gata să se prăbușească în orice clipă, dată fiind suprafața de contact extrem de redusă dintre cei doi bolovani. Și totuși imensul stei stă neclintit de mii și mii de ani, timp în care nu puțini au fost cei care au încercat să-și dovedească puterile și iscusința, răsturnîndu-l.


Cele două pietre par să fie sudate. Însă numai imensa greutate a bolovanului superior, amplasarea centrului său de greutate, precum și potrivirea suprafețelor de contact, sînt cele care au făcut ciudata structură (naturală?) din regiunea Ruokolahti să reziste timpului.


În trecut, s-a încercat, cu mijloace rudimentare din fericire, atît răsturnarea stîncii superioare, care părea să se afle în echilibru precar, cît și modificarea poziției sale prin rotire. Aceste tentative nu au reușit. Forța umană nu a fost suficientă pentru a modifica poziția bolovanului superior. Structura este, în prezent, aflată sub protecția autorităților.


În vechime, locuitorii Finlandei credeau că, de vreme ce piatra de sus nu poate fi deplasată – nici măcar prin acțiunea mai multor oameni – ciudatul „ansamblu” s-ar afla sub efectul unei forțe supranaturale. În mitologia nordică, în care abundă legendele cu uriași, se credea că aceste creaturi mitologice ar fi fost cele care deplasau stîncile enorme, așezîndu-le, uneori, în poziții neobișnuite.Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load