”Elixirul vieții” a fost găsit în China (FOTO)

”Elixirul vieții” a fost găsit în China (FOTO)

Elixirul nemuririi, care pînă acum a apărut în texte antice chineze, a fost descoperit într-un vas de bronz dintr-un mormînt de acum aproximativ 2.000 de ani.


Oamenii bogaţi din China doreau o poţiune magică pentru viaţă eternă.Căutarea mitică pentru un remediu non-existent a fost, cum era de aşteptat, fără succes. Totuşi, au creat o băutură care seamănă cu una alcoolică. Recipientul a fost găsit într-un mormînt din perioada Dinastiei Han (202 î.e.n. - 8 e.n.) al unei familii de nobili şi conţine circa 3,5 litri de această licoare, scrie Daily Mail, citează descopera.ro.

"Este prima dată cînd 'medicamentul nemuririi' a fost găsit în China", a precizat Shi Jiazhen, directorul Institutului pentru Relicve Culturale şi Arheologie din Luoyang, unde a fost excavat mormîntul.
"Lichidul are o importanţă semnificativă pentru studierea concepţiilor chinezilor cu privire la atingerea nemuririi şi studierea evoluţiei civilizaţiei chineze", a adăugat aceasta.
Arheologii au crezut la început că este vorba despre lichior, pentru că lichidul avea o "aromă alcoolică". De asemenea, rămăşiţele umane au fost păstrate şi au mai fost descoperite şi alte vase.
"Mormîntul oferă material valoros pentru studiul nobililor din acea perioadă şi pentru cunoaşterea ritualurilor funerare", a precizat Pan Fusheng, arheolog în cadrul proiectului.
Rezultatele de laborator au scos la iveală că poţiunea este constituită din azotat de potasiu şi alunit (un mineral din aluminiu). Substanţele nu sînt otrăvitoare, dar sînt folosite în pesticide, îngrăşăminte şi combustibil de rachete. Totuşi, cazurile în care împăraţii şi nobilii Chinei se otrăveau pentru a-şi prelungi viaţa sînt obişnuite în antichitate.
 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load