COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Doi veterani de război, de 94 și 95 de ani, au sărit cu parașuta (VIDEO)

Doi veterani de război, de 94 și 95 de ani, au sărit cu parașuta (VIDEO)

Doi veterani de război britanici, în vîrstă de peste 90 ani, au făcut un salt cu parașuta pe cîmpurile din Normandia, în nordul Franței, ieri, la 75 de ani după ce au sărit în spatele liniilor inamice germane, într-o operațiune care a contribuit la schimbarea cursului celui de-al Doilea Război Mondial împotriva lui Adolf Hitler, potrivit The Guardian, Reuters și Evening Standard.

Debarcarea din Normandia a avut loc la 6 iunie 1944, cînd mai mult de 200.000 de soldați Aliați s-au năpustit asupra coastei franceze, cu sprijinul masiv al aviației.

Îmbrăcați în costume roșii, Harry Read (95 de ani) și John Hutton (94 de ani), au efectuat salturi în tandem cu echipajul Regimentului Britanic de Parașutiști, Red Devils (Diavolii Roșii, n.r.).


În cinstea colegilor care și-au pierdut viața acum 75 de ani, Read și Hutton au zburat de pe un aeroport din Duxford, în Marea Britanie, au traversat Canalul Mînecii și au aterizat în Sannerville, în Normandia, informează Reuters.

Harry Read a explicat că a sărit nu numai pentru a comemora Ziua Z, dar și pentru a spori gradul de conștientizare a campaniei împotriva traficului cu ființe umane și sclaviei moderne lansată de Armata Salvării, al cărei veteran este, mai spune sursa citată mai sus.

Acesta a mai spus că saltul a fost ,,super” și ziua mai uscată decît era atunci cînd a aterizat ultima dată în Normandia.

,,Era o lume diferită atunci. A fost o lume care cerea tinerilor ca mine să fie pregătiți să moară pentru o civilizație pentru care merita să trăiască”, a spus Read, citat de The Guardian.

,,Era nevoie foarte mare ca tinerii ca mine să-și pună viața în joc. Viața mea nu a fost în joc astăzi “, a adăugat el, descriind saltul ca fiind ,,extrem de plăcut “.

La rîndul său, John Hutton – cunoscut de prietenii săi ca Jock, care avea doar 19 ani pe vremea cînd servea în Batalionul 13 Parașutiști din Lancashire – a spus că este ,,minunat să se întoarcă pe pămînt francez”, relatează The Guardian.

©️ The Red Devils Army Parachute Display Team

Hutton, care crede că ,,ar trebui să aibă mai multă minte la 94 ani”, a declarat că aterizarea nu a fost la fel de ușoară pe cît sperase, glumind totodată că îl doare spatele după ce ,,a aterizat pe o grămadă de bolovani”, mai scrie sursa citată.

Cei doi veterani de război s-au aflat printre cei peste 8 000 de soldați care au fost însărcinați să protejeze flancul stîng al Aliaților de contraatac în timp ce cea mai mare invazie maritimă din istorie se desfășura pe uscat și avansa în interiorul Franței.

De asemenea, veteranul de război american, Tom Ride (97 de ani), reprezentînd forțele aeronautice din S.U.A., a efectuat și el un salt cu parașuta în apropiere de Carentan, Franța.

,,A fost un salt perfect, perfect”, a spus veteranul de 97 de ani, de Ziua Z, adaugînd: ,,Mă simt minunat. M-aș urca din nou în avion și aș face-o din nou”, a spus acesta, citat de publicația Evening Standard.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load