Doi britanici pornesc în turul lumii cu un avion din Al Doilea Război Mondial

Doi britanici pornesc în turul lumii cu un avion din Al Doilea Război Mondial

Doi aviatori britanici vor decola luni din sudul Angliei în încercarea de a realiza primul tur al lumii la bordul unui Spitfire, avion de vînătoare legendar şi totodată simbol al Bătăliei Angliei din 1940, relatează AFP.


Pentru această aventură, aeronavei, care a servit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, i-au fost îndepărtate armamentul şi vopseaua, rămînînd doar metalul argintiu şi strălucitor.

''Sperăm să îi facem pe oameni conştienţi în legătură cu frumuseţea şi estetica Spitfire'', a declarat pentru AFP Steve Brooks, unul dintre piloţi. ''Este cel mai maiestuos aparat care există'', a adăugat el.


Avionul, cu o vechime de 76 de ani, va decola de pe aerodromul Goodwood, în apropierea coastei sudice a Angliei, va efectua un periplu de 43.500 de kilometri, timp de patru luni.


Steve Brooks, în vîrstă de 58 de ani, şi Matt Jones, de 45 de ani, care deţin o şcoală de aviaţie, vor survola cu ''Silver Spitfire'' 30 de ţări.


Interceptoare agile, avioanele Spitfire au jucat un rol crucial în Bătălia Angliei, în timp ce Regatul Unit a luptat cu ameninţarea unei invazii a Germaniei naziste. Pentru Steve Brooks, ''Spitfire reprezintă libertatea umanităţii''.


Prin acest turneu mondial, Steve Brooks şi Matt Jones intenţionează să aducă un omagiu celor care au proiectat, construit şi pilotat Spitfire.


Din cele aproximativ 20.000 de astfel de aeronave construite, în prezent există mai puţin de 250, dintre care doar aproximativ 50 mai zboară, majoritatea fiind în Marea Britanie.


Avionul se va îndrepta mai întîi spre Scoţia, înainte de a traversa Oceanul Atlantic trecînd prin Insulele Feroe, Reykjavik, Groenlanda şi zone îndepărtate din nordul Canadei.


Expediţia, finanţată în mare parte de un producător elveţian de ceasuri, va include aproximativ 90 de etape şi va traversa America de Nord, Asia, Orientul Mijlociu şi Europa.


Avionul va zbura peste unele dintre cele mai emblematice locuri ale lumii - Marele Canion (SUA), Muntele Fuji (Japonia) şi unele dintre cele şapte minuni ale lumii, în Egipt şi în Grecia.


De asemenea, ar putea survola Marele Zid Chinezesc şi va ateriza în ''oraşul roz'' Jaipur, în India.


''Va fi fantastic să vezi Silver Spitfire deasupra Golden Gate, a Statuii Libertăţii sau a piramidelor din Giza'', a spus Steve Brooks.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load