TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dmitrii Torner a oprit procesul de extrădare al oligarhului ucrainean Firtaș în SUA

Dmitrii Torner a oprit procesul de extrădare al oligarhului ucrainean Firtaș în SUA

Jurnaliștii de la The Washington Post au efectuat propria investigație și au ajuns la concluzia că procesul de extrădare a lui Dmitrii Firtaș în Statele Unite a fost întrerupt după ce în proces a intervenit Dmitrii Torner.

În ciuda faptului că avocatul președintelui american Donald Trump - Rudolph Giuliani neagă faptul că s-a întîlnit cu Dmitrii Torner la Paris în primăvara anului 2019, astăzi este destul de greu de negat acest lucru, transmite Noi.md cu referire la kp.ua.


Dmitrii Torner și Rudolph Giuliani​

Dar să începem pe rînd. În primul rînd, există o serie de fotografii de la întîlnirea de la Paris, iar în al doilea rînd, lanțul evenimentelor care a lansat această întîlnire indică faptul că valoarea acesteia nu poate fi supraestimată.

În primăvara anului 2019, dîndu-și seama că nu va auzi adevărul de la reprezentanții autorităților ucrainene, Giuliani a început să caute informații printre cei care astăzi nu atrag prea mare atenție, nu sînt la putere și sînt în afara corupției.

Presupunînd că atitudinea sa față de Dmitrii Firtaș a fost în mare parte modelată de mass-media, Giuliani, care l-a acuzat anterior pe magnatul ucrainean că ar avea legături cu crima organizată, s-a adresat cestuia după ajutor.

Doar două întîlniri dintre Torner și Giuliani i-au permis acestuia din urmă să se convingă că parteneriatul va da roade.

Aici trebuie de menționat aici faptul că cazul Burisma nu a fost de la bun început legat direct de cazul Firtaș. Dar a devenit partea sa integrantă după declarația lui Șokin.

Fostul procuror ucrainean, Șokin, la întîlnirea cu Giuliani, i-a spus că Biden a planificat arestarea lui Firtaș, pentru ca acesta să nu se amestece în politica SUA.

De asemenea, Șokin a declarat că vicepreședintele Biden a inițiat demisia sa din funcția de procuror șef al Ucrainei în 2016, întrucît a făcut progrese considerabile în ancheta privind compania de gaze ”Burisma”, al cărui vicepreședinte era Hunter Biden.

Șokin a confirmat toate mărturiile sale în instanță.

Însă nu doar Șokin l-a acuzat pe Biden că a intervenit în anchetă. Mai mulți oficiali ucraineni și americani, de asemenea, au confirmat că ancheta privind cazul Burisma a fost oprită după ce Biden și alți oficiali occidentali au cerut demisia lui Șokin. După ce a luat cunoștință de noile dovezi, instanța din Austria a suspendat extrădarea lui Firtaș.

Este important de menționat că în SUA a fost deschis un dosar împotriva lui Firtaș, în care este menționat faptul că el a ajutat la organizarea unei scheme de mituire a unor oficiali indieni pentru a căpăta licența de extragere a titanului destinat vînzării către o companie americană. Astfel, Firtaș este practic acuzat de sabotarea tranzacției companiei americane.

În același timp, cea mai importantă dovadă a vinovăției sale este presupusa legătură a lui Firtaș cu mafia rusească.
Victoria Toensing, avocatul lui Firtaș, a subliniat că Ministerul Justiției al SUA nu a furnizat nici pînă astăzi încă vreo dovadă în sprijinul acestei acuzații.

De asemenea, Toensing și diGenova au avut o întrevedere în august 2019 cu procurorul general William P. Barr, la care au prezentat dovezi conform cărora Ministerul Justiției îl urmărește pe nedrept pe Firtaș. Avocații lui Firtaș au găsit dovezi că arestarea sa din 2014 face parte din urmărirea politică din partea SUA. Din care cauză, de fapt, extrădarea lui este imposibilă a priori, iar dosarul fabricat se destramă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load