Discuţie între Putin şi Erdogan despre problemele umanitare din Siria

Discuţie între Putin şi Erdogan despre problemele umanitare din Siria

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat, marţi seara, despre problemele umanitare din provincia Ghuta de Est şi despre situaţia generală a conflictului din Siria, relatează site-ul agenţiei Anadolu.


Cei doi lideri au avut o conversaţie telefonică în care au subliniat importanţa livrării ajutoarelor umanitare către populaţia civilă afectată de conflictul sirian şi au atras atenţia că este esenţială încheierea dezastrului produs în urma asediului asupra provinciei Ghuta de Est.


În plus, în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, Erdogan şi Putin şi-au asumat angajamentul de a implementa în totalitate armistiţiul ce vizează Ghuta de Est.


Cel puţin 50 de civili au murit în urma atacurilor efectuate, luni, de către forţele regimului de la Damasc asupra poziţiilor ocupate de rebelii din Ghuta. Potrivit estimărilor ONU, 400.000 de oameni se află în zona în care a avut loc asediul forţelor guvernamentale.


Armata siriană, susţinută de Iran şi de mişcarea şiită Hezbollah, asediază localitatea Ghuta de Est, situată la periferia oraşului Damasc, o zonă aflată sub controlul insurgenţilor care luptă împotriva regimului Bashar Al-Assad. Siria se confruntă, începînd din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.


Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie prin care cere instituirea unui armistiţiu umanitar în regiunea Ghuta de Est, cu durata de 30 de zile. Şi preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat un armistiţiu zilnic la periferia Damascului, începînd de la 27 februarie, şi crearea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load