COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dezinformare globală: o hartă a traficului aerian, folosită drept hartă de răspîndire a coronavirusului

Dezinformare globală: o hartă a traficului aerian, folosită drept hartă de răspîndire a coronavirusului

Pe măsură ce oamenii de știință încearcă să afle mai multe despre coronavirus și să reducă dimensiunile epidemiei, informații false despre răspîndirea virusului continuă să apară pe internet.

O hartă veche de 10 ani care prezintă traficul aerian la nivel global a fost folosită în mod incorect, insinuîndu-se că ar afișa rata de răspîndire a coronavirusului, informează BBC.

La începutul lunii, Proiectul "World Population" de la Universitatea din Southampton a publicat un studiu privind locurile în care au călătorit locuitorii din Wuhan, locul unde a izbucnit epidemia de coronavirus, cu două săptămîni înainte să fie instituită carantina.

Cercetătorii au studiat zborurile și datele transmise de telefoanele mobile ale locuitorilor din Wuhan din anii precedenți. Studiul estima că aproape 60.000 de oameni au călătorit în aproape 400 de orașe înainte ca autoritățile din Wuhan să impună restricții de circulație.


Autorii studiului au postat o serie de mesaje despre studiu pe Twitter, inclusiv unul în care apărea o hartă care ilustra traficul aerian global, însă nu se menționa că harta nu face parte din studiu. Unii utilizatori de Twitter au reacționat și au întrebat dacă harta, care este acoperită de linii roșii reprezentînd traficul aerian, face parte din rezultatele studiului. Echipa de cercetători a răspuns clar: "Nu", apoi a șters postarea.

Cu toate acestea, o poveste incorectă s-a născut și s-a extins, a declarat pentru BBC ofițerul de presă al universității.

Harta a fost preluată inițial de cîteva publicații de știri din Australia, fiind apoi preluată și în edițiile online ale unor publicații britanice.

Un post TV din Australia a folosit harta intr-o dezbatere și a postat și un clip video pe o rețea de socializare, acesta fiind urmărit de șapte milioane de ori. Harta era prezentată ca afișînd estimările de răspîndire a virusului la nivel global. Liniile roșii de pe hartă ar fi reprezentat 5 milioane de locuitori din Wuhan care au fugit din oraș.

În realitate, harta afișează doar zborurile care se desfășoară la nivel global. Cifra de cinci milioane la care se făcea referire provenea dintr-o declarație a primarului din Wuhan, care spunea că 5 milioane de locuitori ai orașului au plecat cu ocazia Anului nou chinezesc, însă majoritatea s-au deplasat tot pe teritoriul Chinei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load