Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

„Deșertul” din Franța - Cea mai înaltă dună de nisip din Europa (VIDEO)

26 apr. 2020,, 03:00   Externe
6989 0

Marea Dună din Pyla, situată pe coasta vestică a Franței, la 60 de kilometri de Bordeaux, în localitatea Pyla-sur-Mer, este cea mai înaltă dună de nisip din Europa.

Cunoscută și sub numele de Marea Dună a lui Pilat, duna de nisip este enormă – măsoară 500 de metri lățime, 3 kilometri lungime și o înălțime de 107 metri, scrie incredibila.ro.

Datorită locului neobișnuit în care a apărut și datorită frumuseții ei, duna este o destinație faimoasă, fiind vizitată de peste un milion de turiști în fiecare an.

Interesant este că „muntele” de nisip se mișcă fără încetare spre interiorul continentului, acoperind o pădure, case, drumuri și chiar porțiuni din Zidul Atlanticului, sistemul de fortificații ce datează din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Duna de nisip aproape că și-a dublat dimensiunea în ultimul secol, iar mișcarea ei este cauzată de vânturile care bat dinspre Oceanul Atlantic.

Duna s-a format datorită poziției Banc D’Arguin, un banc de nisip de mari dimensiuni situat în ocean, la aproximativ un kilometru distanță de țărm.


În timpul refluxului, suprafața bancului de nisip începe să se usuce, iar vântul care bate dinspre ocean transportă nisipul pe țărm.

Ajuns pe uscat, nisipul se adaugă dunei deja formate. Treptat, aceasta devine tot mai abruptă, iar când panta atinge înclinația de 35 de grade, devine instabilă și se creează avalanșe.

Pe măsură ce acest proces se repetă, întreaga dună avansează înspre continent, „înghițind” tot ce îi iese în cale.

Viteza de mișcare a dunei nu este constantă. Potrivit site-ului dedicat Dunei lui Pilat, muntele de nisip avansează uneori foarte rapid (10 metri pe an), alteori foarte lent (mai puțin de un metru pe an).

În ultimii 57 de ani, duna s-a mutat aproximativ 280 de metri, cu o medie de aproape 5 metri pe an.

Deplasarea Marii Dune a acoperit până acum aproape 20 de proprietăți private, iar în fiecare an nisipul care alunecă de pe versantul estic acoperă 8.000 de metri pătrați din pădurea din jur.

În 1987, o porțiune de drum care trecea pe lângă partea de nord-est a dunei a fost afectată de o avalanșă de nisip, iar în 1991 șoseaua a fost îngropată complet.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?