COVID-19 în MOLDOVA

Descoperire uimitoare într-o peșteră din Peninsula Yucatan (VIDEO)

Descoperire uimitoare într-o peșteră din Peninsula Yucatan (VIDEO)

Descoperire incredibilă făcută în Peninsula Yucatan. Scafandrii care au explorat zona au dat peste o mină subacvatică care datează de acum 12.000 de ani! Pe cînd cercetau galeriile subterane, exploratorii au întîlnit fragmente de ocru, un pigment mineral foarte prețuit de popoarele preistorice.

Iată că lumea din adîncuri rămîne mereu surprinzătoare, un mister ce în continuare așteaptă să fie elucidat. Dovadă pentru cele spuse stau și imaginile spectaculoase obținute de scafandrii în apele adînci ale Peninsulei Yucatan (desparte Marea Caraibelor de Golful Mexicului), relatează Washington Post.

Acolo, aventurîndu-se în labirintul subteran, o echipă de speologi formată din 100 de scafandri a dat peste o adevărată comoară – o peșteră subacvatică plină de tuneluri care ascund inclusiv o mină de ocru! Ocrul este un amestec de fier, argilă și alte minerale, cel mai adesea asociat cu picturile antice din peșteri, scrie gandul.ro.


Oamenii peșterilor și tigrul cu dinți-sabie

În total, cercetătorii au stat mai bine de 600 de ore în peșteră, analizîndu-i fiecare colțișor. Tot explorînd adîncurile, scafandrii au găsit tot felul de unelte preistorice, printre care și mici piloane realizate din stalagmite și urme de schelet.

„Conservarea acestui loc pe care l-am găsit aici în Peninsula Yucatan reprezintă o fereastră unică pentru a afla mai multe despre tehnologia timpurie”, a afirmat Eduard Reinhardt, profesor la Universitatea McMaster. „Ce e cu adevărat remarcabil în privința acestor obiective este conservarea lor. Este incredibil de rar în arheologie să găsești dovezi ale activității umane care sînt atît de vechi și de bine conservate”, a completat și Brandi MacDonald, cercetător la Universitatea Missouri.

Analizînd dovezile obținute, oamenii de stiintă au tras concluzia că peștera nu a fost de la început una subacvatică. Ei cred că ar fi fost inundată în urmă cu apoape 8.000 de ani, pe fondul creșterii nivelului apei în Marea Caraibelor. Mai mult, se pare că în peșteră ar fi locuit oameni în urmă cu aproape 12.000 de ani. Ei împărțeau zona cu animale peristorice precum tigrul cu dinți-sabie și Megatherium, un „leneș uriaș” de mărimea unui elefant.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load