COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declaraţiile Berlinului, calificate drept „o insultă la adresa Statelor Unite”

Declaraţiile Berlinului, calificate drept „o insultă la adresa Statelor Unite”

Recente declaraţii ale Berlinului cu referire la China sînt „o insultă la adresa Statelor Unite”, a afirmat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, într-un comunicat care a circulat intens luni, în contextul disensiunilor legate de autorizarea sau nu de către Germania a gigantului chinez Huawei de a participa la construirea reţelei sale 5G, transmite dpa, citată de Agerpres.

„Recentele afirmaţii ale unor oficiali germani de rang înalt potrivit cărora Statele Unite sînt echivalentul Partidului Comunist Chinez sînt o insultă la adresa miilor de militari americani care ajută la asigurarea securităţii Germaniei”, precum şi la adresa „milioanelor de americani angajaţi faţă de o alianţă occidentală puternică”, a scris ambasadorul Richard Grenell.

Ministrul german ale economiei, Peter Altmaier, a făcut anterior, într-o emisiune de televiziune, o comparaţie între SUA şi China, declarînd că Berlinul nu a impus un boicot după dezvăluirile despre spionarea de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a convorbirilor de telefonie mobilă din Germania.


„Statele Unite cer, la rîndul lor, companiilor lor să transmită informaţii ce ar putea fi folosite în lupta împotriva terorismului”, a adăugat Altmaier.

SUA se tem că Huawei va fi obligat să transmite date către guvernul de la Beijing.

Sîmbătă, la conferinţa sa anuală, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), principalul partid de guvernămînt, a stabilit că Germania nu vor exclude neapărat Huawei de la licitaţiile pentru construirea reţelei 5G.

Membrii CDU au votat, cu o largă majoritate, că furnizorii vor fi consideraţi de încredere doar dacă „îndeplinesc în mod demonstrabil o listă de condiţii de securitate clar definite”.

Delegaţii la conferinţă au convenit că această listă ar trebui să interzică posibilitatea oricărei influenţe externe asupra infrastructurii 5G a Germaniei.

SUA au avertizat în mod ferm de mai multă vreme Berlinul în legătură cu autorizarea Huawei de a participa la extinderea reţelei germane de telecomunicaţii.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load