COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarație: Documentele internaționale confirmă ocupația teritoriilor

Declarație: Documentele internaționale confirmă ocupația teritoriilor

Numeroasele documente internaționale confirmă ocupația de către Armenia a teritoriilor care aparțin Azerbaidjanului, și conflictul din Karabah ar trebui să fie soluționat în conformitate cu principiile și normele dreptului internațional.

Acest lucru a fost declarat de către deputatul în Parlamentul Azerbaidjanului, președintele comunității azere din regiunea Karabahul de Munte al Azerbaidjanului Tural Ghiandjaliev, relatează Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea care este „temelia juridică” a conflictului din Karabah astăzi și pe ce documente internaționale care au forță juridică ar trebui să se bazeze, el a menționat că, în primul rînd, Azerbaidjanul și întreaga comunitate mondială au declarat întotdeauna că conflictul ar trebui soluționat în conformitate cu principiile și normele dreptului internațional stipulate în Actul final de la Helsinki din 1975 și în Carta ONU.


Potrivit lui, în plus cele patru rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU adoptate în 1993 care recunosc ocuparea teritoriilor azere sînt importante ca bază legală a conflictului.

În aceste rezoluții, Consiliul de Securitate a cerut retragerea imediată și necondiționată a forțelor armate din teritoriile ocupate din Azerbaidjan și a recunoscut Karabahul de Munte drept o parte a Azerbaidjanului.

Pe lîngă toate acestea, numeroase organizații internaționale, inclusiv OSCE, Consiliul Europei, Organizația Cooperării Islamice, Mișcarea de Nealiniere, Uniunea Europeană, NATO etc. au adoptat rezoluții privind conflictul.

„Aș dori să subliniez un document specific pe care îl consider foarte important - decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului în cazul Ciragov vs alții din 2015. În acest document, Curtea a decis că Republica Armenia este responsabilă pentru toate încălcările drepturilor omului pe pămînturile ocupate ale Azerbaidjanului. Cred că după această declarație nu ar trebui să existe nicio îndoială cine exact este ocupantul țării”, a subliniat Tural Ghianjaliev.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load