X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Date alarmante privind poluarea mediului înconjurător

12 mar. 2019,, 20:36   Externe
4240 0

Mai multe persoane mor în fiecare an din cauza poluării atmosferice decît ca urmare a fumatului, conform unui studiu publicat marţi şi citat de Thomson Reuters Foundation în care oamenii de ştiinţă au lansat un apel la adoptarea unor măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili.

Cercetătorii din Germania şi Cipru estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 – aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane, relatează agerpres. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului.

În Europa – principala ţintă a studiului Societăţii Europene de Cardiologie – poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40% şi 80% dintre acestea ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul şi accidentul vascular cerebral, au notat cercetătorii.

”Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie şi a poluanţilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili, trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie”, a afirmat unul dintre autorii studiului, profesor Jos Lelieveld de la Institutului Max Planck pentru Chimie din Mainz şi de la Institutul Nicosia din Cipru.

”Atunci cînd utilizăm energia curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice, ci, totodată, reducem cu pînă la 55% rata mortalităţii asociată poluării atmosferice din Europa”, a explicat specialistul.


Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe ozon şi poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele de PM2,5, care dăunează în mod special sănătăţii deoarece pot pătrunde în plămîni şi pot ajunge chiar în sînge.

Potrivit cercetătorilor, noile informaţii indică faptul că impactul asupra sănătăţii a PM2,5 – principala cauză de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare – este mult mai grav decît s-a crezut anterior.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la reducerea limitei superioare pentru PM2,5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai ridicată în comparaţie cu liniile directoare ale OMS. ”În Europa, valoarea maximă permisă… este mult prea mare”, au afirmat într-o declaraţie comună Lelieveld şi un alt coautor al studiului, profesor Thomas Munzel de la Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar din Mainz, Germania.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?