Cutremur pe Marte, Merkel a vorbit cu Zelenskii, iar în dosarul omorului lui Khashoggi au apărut detalii noi

Cutremur pe Marte, Merkel a vorbit cu Zelenskii, iar în dosarul omorului lui Khashoggi au apărut detalii noi

Sonda spaţială InSight a detectat un posibil cutremur pe Marte


Sonda spaţială InSight, a Administraţiei Spaţiale şi Aeronautice Naţionale din SUA (NASA), a identificat un posibil cutremur pe Marte, acesta fiind primul eveniment seismic detectat pe planetă, relatează BBC.


Experţii NASA au transmis că semnalul, receptat în data de 6 aprilie, este primul eveniment seismic detectat pe o altă planetă. Activităţi seismice au mai fost detectate doar pe Lună. Oamenii de ştiinţă au transmis că tremorul identificat pe Marte are caracteristici similare cu datele colectate de senzorii Apollo pe Lună.


Conform raportului iniţial, seismul ar fi putut fi provocat de o crăpătură din interiorul planetei sau de un impact al unui meteorit.


„Este probabil un seism cu magnitudinea de 1 sau 2, la o adîncime de aproximativ 100 de kilometri. Sînt foarte multe incertitudini, dar este o posibilitate”, a declarat profesorul britanic Tom Pike.

Merkel a purtat o discuţie telefonică cu Volodimir Zelenski


Cancelarul german Angela Merkel a purtat o discuţie prin telefon cu noul preşedinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi l-a invitat pe acesta să facă o vizită oficială în Germania, a transmis marţi purtătorul de cuvînt al Guvernului german, relatează Reuters.


Volodimir Zelenski a cîştigat alegerile din Ucraina duminică şi va prelua preşedinţia luna viitoare.


„Cancelarul l-a felicitat (pe Zelenski, n.red.), în urma succesului electoral. Rezultatul alegerilor democrate i-au oferit un mandat puternic”, a declarat purtătorul de cuvînt Ukrike Demmer.


„Cancelarul a subliniat faptul că Guvernul german va continua să susţină activ Ucraina pe calea reformei şi în ceea ce priveşte dreptul la suveranitate şi integritate teritorială”, a adăugat purtătorul de cuvînt.

Noi detalii în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi


Jared Kushner, consilierul pentru Afaceri Politice al preşedintelui SUA Donald Trump, a declarat marţi că l-a îndemnat pe prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, să fie transparent privind circumstanţele asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.


În cursul unei dezbateri organizate de revista Time, Jared Kushner nu a precizat cînd a discutat cu prinţul saudit despre cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, rezident în SUA, asasinat în octombrie 2018 în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul. Dar Jared Kushner a discutat telefonic cu prinţul Salman imediat după asasinat şi s-a întîlnit cu el la Riyad în februarie.


"Sfatul pe care l-am dat a fost să fie cît mai transparent. Trebuie să ne asigurăm că există responsabilitate pentru ce s-a întîmplat", a declarat Kushner, citat de agenţia de presă Reuters.

Benjamin Netanyahu: Israelul va numi un oraş din Înălţimile Golan după Donald Trump


Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat că va numi o nouă comunitate înfiinţată în Înălţimile Golan după preşedintele american Donald Trump, în semn de mulţumire faţă de recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra platoului, relatează Euronews.


„Cetăţenii israelieni au fost impresionaţi profund de decizia istorică a preşedintelui Trump”, a declarat Netanyahu, adăugînd că urmează să înainteze Guvernului o rezoluţie în acest sens.


De asemenea, oficialii israelieni au transmis că o gară din apropierea Zidului Plîngerii din Ierusalim va purta numele preşedintelui american.


Preşedintele american Donald Trump a semnat în luna martie o ordonanţă executivă prin care a decis recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, măsura fiind condamnată vehement de Administraţia din Siria. Donald Trump a semnat controversatul document la Casa Albă, alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load