COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum tibetanii prepară bucate la soare (FOTO)

Cum tibetanii prepară bucate la soare (FOTO)

În satele zonelor muntoase din Tibet electricitatea a apărut nu demult şi nu pretutindeni, despre gaz acolo nici n-au auzit, iar lemnele sînt scumpe ca aurul şi necesare mai mult pentru încălzire în nopţile friguroase.

S-a dovedit că tot ce trebuie pentru prepararea bucatelor la soare, sînt plăcile mari de oglindă. Cerul aici e curat, soarele luminează, căldura vine, ceainicele fierb! În plus, aici la altitudine apa fierbe la o temteratură mai mică, decăt „pe pămint”. Enigma fizicii!

De cele mai multe ori, pe aceste plăci se pun ceainice, dar dacă e nevoie, se poate şi o oală sub presiune pentru a înnăbuşi carnea tare de iac şi a fierbe „tukpu”.


Mecanismul acestor încalzitoare este ingenios și simplu. Razele soarelui luminează placa şi se reflectă de la ea, deoarece însă ea este concavă, toate se reflectă în acelaşi punct. Principalul este de a plasa acest agregat sub un unghi necesar faţă de Soare! Iar cînd „aţi prins” razele solare împreună, rămîne doar să puneţi în acest punct ceainicul sau cratiţa şi... să aşteptaţi.

În Nepal se bucură de popularitate plăcile rotunde, iar în Tibetul chinez deseori se utilizează atare „locatoare”.

Practic nici un restaurant sau pensiune din Himalai nu poate fără acest dispozitiv. Trebuie doar să pregătească cumva turiştilor? Lemnele vor prinde bine iarna pentru încălzire, iar pînă luminează soarele trebuie utilizată energia lui.

Chiar şi astăzi, cînd electricitatea devine accesibilă, tibetanii continuă să încălzească apa pe atare plăci solare. Pentru electricitate şi gaz trebuie să plătească, iar soarele luminează absolut gratuit!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load