COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cultul lui Lenin revine în forță

Cultul lui Lenin revine în forță

În timp ce în multe ţări cad statui ale unor personalități ale istoriei occidentale, o statuie a liderului sovietic Vladimir Ilici Lenin a fost dezvelită în orașul Gelsenkirchen din vestul Germaniei, la mai bine de 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Iniţiativa aparţine micului Partid Leninist-Marxist din Germania (MLPD), potrivit căruia statuia revoluţionarului şi liderului comunist rus va fi prima de acest fel care îşi va găsi locul în fosta Germanie de Vest, informează universul.net.

Statuia, înaltă de 2,15 metri şi turnată în metal în Cehoslovacia în anul 1957, urma să fie inaugurată în luna martie în faţa sediului naţional al partidului, însă evenimentul a fost amînat din cauza epidemiei de COVID-19.


”Epoca monumentelor în cinstea unor rasişti, antisemiţi, fascişti, anticomunişti şi a altor relicve ale trecutului a trecut în mod evident’, a afirmat preşedinta MLPD, Gabi Fechtner, într-un comunicat. ”Lenin ‘era un gînditor înaintea timpului său, de o importanţă istorică mondială, un luptător timpuriu pentru libertate şi democraţie”, a susţinut ea. Este prima statuie a revoluționarului rus care a fost ridicată în fosta Germanie de Vest, zeci de ani după ce Republica Democrată Germană (RDG) – Germania de Est comunistă – s-a desființat.

Nu toată lumea este însă de aceeaşi părere la Gelsenkirchen, oraş situat în marele bazin industrial al Ruhr-ului, marcat de trecutul său minier. ”Lenin simbolizează violenţa, represiunea, terorismul şi suferinţe umane îngrozitoare’, au declarat într-o rezoluţie partidele reprezentate în consiliul general din Gelsenkirchen-Vest. Consiliul ‘nu va tolera un astfel de simbol antidemocratic”, se arată în rezoluţie.

Tentativele de blocare a apariţiei statuii lui Lenin au fost blocate de justiţie. În martie, un tribunal din Münster a respins o cerere în care se argumenta că statuia va impieta asupra unei clădiri istorice situate în acelaşi loc.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load