TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Croaţia a preluat, în premieră, preşedinţia Uniunii Europene

Croaţia a preluat, în premieră, preşedinţia Uniunii Europene

Croaţia preia pentru prima dată miercuri preşedinţia rotativă a Consiliului UE, ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar aflîndu-se pe primul loc între problemele presante care se află pe agenda preşedinţiei croate.


De două ori pe an, un alt stat membru preia preşedinţia UE, organizînd reuniuni la nivel înalt şi mediind între statele membre pentru a se ajunge la un consens cu privire la soluţionarea unor probleme sensibile şi pentru a continua agenda blocului comunitar.


Croaţia, care în 2013 a devenit a 28-a ţară care a aderat la UE, va superviza prima plecare a unui stat membru, Marea Britanie care va părăsi blocul la 31 ianuarie.


Dar o altă problemă importantă pe agenda preşedinţiei croate o reprezintă extinderea UE spre Est în contextul în care Franţa s-a opus în octombrie deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.


UE şi cele şase ţări candidate din Balcanii occidentali (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) ar urma să se întîlnească la un important summit la Zagreb în perioada 6-7 mai 2020.


    Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    Mai multe

    Sondaj Toate

    load