COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Coronavirus: Germania cere relaxarea normelor poloneze pentru lucrătorii transfrontalieri

Coronavirus: Germania cere relaxarea normelor poloneze pentru lucrătorii transfrontalieri

Un oficial guvernamental german a cerut relaxarea restricţiilor de călătorie impuse de Polonia, într-o scrisoare făcută publică la o zi după o demonstraţie a sute de lucrători transfrontalieri împiedicaţi meargă zilnic la locul lor de muncă, informează AFP.

Cele două ţări au impus o carantină de 14 zile oricărei persoane care traversează frontiera, dar Germania a relaxat această regulă pentru lucrătorii transfrontalieri. Polonia nu a luat pînă acum o măsură similară.

În scrisoarea citată sîmbătă de presă, coordonatorul cooperării cu Polonia din cadrul guvernului german, Dietmar Woidke, a cerut omologului său să revizuiască reglementările.

"Cred că lucrătorii transfrontalieri ar trebui să aibă posibilitatea de a merge la locurile de muncă în cealaltă parte a frontierei", a scris Woidke, totodată şeful guvernului landului Brandenburg, care are frontieră comună cu Polonia, potrivit ziarului Markische Oderzeitung şi agenţiei germane de presă DPA.

Purtînd bannere pe care scria "Lăsaţi-ne să intrăm şi să lucrăm fără carantină", o sută de persoane din partea poloneză şi tot atîtea de partea germană au demonstrat vineri seara în apropierea postului de frontieră Rosowek-Rosow, potrivit agenţiei poloneze PAP.

Demonstraţii similare au avut loc şi în alte oraşe de frontieră, de exemplu în Gubin şi Guben sau în Zgorzelec şi Gorlitz.

"Spitalele germane din zona de frontieră angajează un număr mare de medici şi asistente (din Polonia) care nu sînt în măsură să revină la posturile lor", a explicat una dintre organizatoarele mişcării de partea germană, Marta Szuster.

Potrivit cifrelor Eurostat pentru 2018, cei 125.000 de polonezi care lucrează în Germania constituie cel mai mare contingent transfrontalier din UE.

În ultimele săptămîni, unele regiuni germane au căutat să încurajeze lucrătorii polonezi să nu se întoarcă acasă, oferindu-le compensaţii de pînă la 65 de euro pe zi.

Proteste similare, mai puţin semnificative, au avut loc şi la graniţa poloneză-cehă, de exemplu în satul polonez Chalupki.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load