COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Coreea de Nord efectuează al doilea test de rachete în decurs de o săptămînă

Coreea de Nord efectuează al doilea test de rachete în decurs de o săptămînă

Coreea de Nord a tras luni mai multe proiectile, identificate de Tokyo drept posibile rachete balistice, la cîteva săptămîni după ce Phenianul a pus capăt moratoriului său asupra testelor de rachete cu rază lungă de acţiune, relatează AFP.

Acesta este al doilea exerciţiu de tir efectuat în decurs de o săptămînă. La 2 martie, Coreea de Nord a tras deja două proiectile. Seulul aprecia că părea să fie vorba despre rachete balstice cu rază scurtă de acţiune.

Aceste lansări intervin în contextul în care negocierile între Washington şi Phenian cu privire la programele nuclear şi balistic nord-coreene se află în impas. Coreea de Nord a dat ultimatum Statelor Unite pînă la sfîrşitul lui 2019 să prezinte noi propuneri. Luni „se pare că (Phenianul) a efectuat teste de tir implicînd diverse tipuri de lansatoare de rachete multiple“, a anunţat Statul Major Interarme sud-coreean (JCS), exprimîndu-şi „regretul profund“ faţă de această acţiune.

JCS a anunţat iniţiat că s-au tras „trei proiectile“, după care a schimbat descrierea şi a evocat tiruri „multiple“. Potrivit Statul Major sud-coreean, proiectilele au fost lansate din regiunea Sondok, pe coasta de est, către Marea Japoniei, în direcţia nord-est, şi au parcurs 200 de kilometri la o altitudine maximă de 50 de kilometri. Este vorba despre o distanţă mai scurtă decît a tirurilor de la 2 martie, dar despre o altitudine mai mare. La rîndul său, Ministerul japonez al Apărării a anunţat luni că Nordul a lansat ceea ce pare să fie „rachete balistice“ - ceea ce-i este strict interzis Phenianului de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.


„Lansările repetate de proiectile precum rachete balistice sînt o problemă gravă pentru comunitatea internaţională, inclusiv pentru ţara noastră“, a reacţionat premierul japonez Shinzo Abe în Parlament.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load