Coreea de Nord a cerut două milioane de dolari de la SUA

Coreea de Nord a cerut două milioane de dolari de la SUA

Coreea de Nord a cerut Statelor Unite două milioane de dolari, în 2017, în contul cheltuielilor cu spitalizarea lui Otto Warmbier, drept o condiţie a repatrierii tînărului american, care a intrat în comă în timpul detenţiei sale la Phenian.


Regimul nord-coreean l-a pus să semneze un angajament de plată pe emisarul american însărcinat să-l aducă acasă pe student, care a decedat în iunie 2017, la vîrsta de 22 de ani, la puţin timp după întoarcerea sa în Statele Unite, potrivit cotidianului, care citează două surse apropiate dosarului.


Factura nu a fost plătită în 2017, au precizat aceste surse, fără să spună dacă a fost plătită între timp sau dacă această plată a fost discutată în cele două summituri între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.


Casa Albă a refuzat să comenteze dezvăluirile The Washington Post.


„Noi nu facem comentarii în cazurile de luare de ostatici, de aceea ele au fost încununate de succes în această administraţie”, a declarat o purtătoare de cuvînt a Executivului american, Sarah Sanders.


Otto Warmbier, un student la Universitatea Virginia, a fost arestat la Phenian în ianuarie 2016, în timpul unui sejur organizat.


El a fost condamnat, în martie 2017, la 15 ani de muncă forţată, după ce a fost găsit vinovat de furtul unui afiş de propagandă, după care a fost „eliberat” în iunie 2017 - în comă.


Cauza exactă a morţii sale rămîne necunoscută, însă justiţia americană a stabilit în decembrie 2018 că studentul a fost torturat în timpul detenţiei şi a condamnat regimul stalinist de la Phenian la plata a 501 milioane de dolari despăgubiri.


Coreea de Nord a dezminţit că i-ar fi aplicat orice rele tratamente şi a anunţat că Otto Warmbier a contractat botulism în închisoare.


Donald Trump a fost aspru criticat după ce a spus că el îl crede pe Kim Jong Un, care i-a dat asigurări, în al doilea summit, la Hanoi, în februarie, că nu a fost informat despre soarta studentului.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load