Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă, record istoric

Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă, record istoric

Concentrația de dioxid de carbon a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în istoria Pămîntului. "Nu recunoaștem această planetă", a fost reacția unui meteorolog la aflarea veștii.


Potrivit stației de meteorologie Maua Loa, din Hawaii, concentrația de CO2 din atmosferă este de peste 415 ppm (părți per milion), mult mai mare decît alte valori atinse vreodată în ultimii 800.000 de ani, dinainte evoluției la homo sapiens, potrivit CNN.


Meteorologul Eric Holthaus a transmis un mesaj pe Twitter în care își exprimă uimirea față de nivelul ridicat de dioxid de carbon: "Este prima oară în istorie cînd atmosfera planetei a ajuns la 415 ppm de CO2".


O altă perioadă din istorie cînd concentrația de CO2 a crescut foarte mult a fost în perioada Pliocen, acum 3 milioane de ani, cînd se presupune că temperaturile erau cu 2-3 grade mai mari ca acum. Cu toate astea, nivelul de dioxid de carbon ar fi ajuns atunci la un maxim de 400 ppm.


Atunci, Arctica era acoperită de copaci, nu gheață, iar vara, temperaturile din nord ar fi ajuns la 15 grade Celsius.


Nivelul mare de CO2 din atmosferă, cauzat de arderea combustibililor și de tăierea pădurilor, împiedică Pămîntul să-și urmeze ciclul natural de răcire, blocînd căldura în atmosferă, iar astfel temperaturile cresc, iar efectele sînt devastatoare.


Temperatura planetei a crescut deja cu 1 grad Celsius din cauza concetrației mari de CO2 și a altor gaze. Potrivit studiilor, dacă temperaturile vor crește cu 2 grade, vor fi mai multe zile cu caniculă, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, incediile de vegetație se vor înmulți.


Fenomenele meteo extreme, ciclonuri și taifunuri, se vor înmulți, fauna va fi afectată – cu aproximativ un milion de specii de animale aflate în risc de extincție. Cu toate astea, se vor înmulți țînțarii, ceea ce înseamnă că 27% din planetă va avea risc de malarie și alte boli asociate cu înțepăturile de țînțari.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load