COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Companiile petroliere și comercianții caută posibilități de depozitare a petrolului

Companiile petroliere și comercianții caută posibilități de depozitare a petrolului

Traderii de petrol au probleme în a găsi suficiente nave, trenuri, caverne şi conducte în care să stocheze combustibili, într-un moment în care facilităţile convenţionale de depozitare au ajuns la capacitate maximă pe fondul unei oferte abundente şi al prăbuşirii cererii din cauza crizei coronavirusului.

Zeci de tancuri petroliere au fost închiriate în ultimele zile pentru a stoca cel puţin 30 de milioane de barili de combustibil pentru avion, benzină şi motorină, urmînd ca tancurile să funcţioneze ca platforme de stocare plutitoare, în condiţiile în care depozitele terestre sînt deja pline sau închiriate. Aceşti combustibili se adaugă unei cantităţi de aproximativ 130 de milioane de barili de petrol care sînt deja stocaţi în facilităţi plutitoare, susţin traderii şi sursele din industria de shipping consultate de Reuters, transmite digi24.ro.

Cererea de petrol şi produse petroliere a scăzut cu pînă la 3% după ce guvernele din întreaga lume au spus cetăţenilor să stea în casă pentru a evita răspîndirea coronavirusului, ceea ce a făcut ca avioanele să rămînă blocate la sol iar autoturismele în parcare. Însă chiar şi aşa lumea este inundată în continuare cu livrări de petrol. OPEC, Rusia şi alţi mari producători au ajuns la un acord de reducere a producţiei, însă este vorba de o reducere a producţiei cu aproximativ 10% şi intra în vigoare începînd din luna mai.


În aceste condiţii, producătorii de petrol, companiile de rafinare şi traderii au început să recurgă la tactici mai neobişnuite, de exemplu depozitînd petrol brut şi produse petroliere în vagoane de cale ferată în nord-estul SUA sau în conducte nefolosite.

Hub-urile de rafinare şi stocare din nord-estul Europei mai au ceva spaţiu disponibil însă experţii din industria petrolieră spun că cea mai mare parte a capacităţilor disponibile au fost deja închiriate. De asemenea, peşterile de sare din Suedia sau alte ţări scandinave sînt fie pline, fie închiriate.

"În prezent lucrăm la cele mai ciudate locaţii pentru stocare, locaţii cu adevărat dificile unde sînt constrîngeri operaţionale", spune Krien van Beek, broker la firma ODIN - RVB Tank Storage Solutions din Rotterdam.

SUA mai are unele spaţii disponibile pentru depozitarea de produse petroliere în zona cuprinsă între Midatlantic şi sud-est precum şi de-a lungul coastei Golfului Mexic, spune Ernie Barsamian, director la firma americană TheTank Tiger. Însă zonele preferate de stocare a produselor petroliere, precum porturile adînci din New York Harbor şi Houston, care sînt în apropierea centrelor unde este cea mai mare cerere, nu mai sînt disponibile. "Marile tancuri care îţi permit să tragi nava la chei şi să goleşti încărcătura nu mai sînt disponibile. Tot ce avem acum sînt oale şi cratiţe", spune Ernie Barsamian.

În SUA, depozitele terestre sînt rezervate în principal de companiile locale de rafinare, care acum au început să utilizeze vagoane de tren pentru a stoca ţiţei dar şi benzină şi motorină. "Chiar şi vagoanele de tren vor fi umplute cu produse petroliere", spune un broker american care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În condiţiile în care piaţa este supra-aprovizionată, preţul petrolului a coborît la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Luni, cotaţia barilului de ţiţei american Western Texas Intermediate a coborît, pentru prima dată în istorie, în teritoriul negativ. În aceste condiţii multe companii de rafinare au decis să îşi reducă producţia şi, în unele cazuri, să închidă unele facilităţi deoarece nu mai au loc unde să pună petrolul care trebuie procesat sau produsele pe care le realizează.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load