COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Comicul care se visează președintele Franței

Comicul care se visează președintele Franței

Jean-Marie Bigard (66 de ani) este considerat cel mai de succes comediant francez.

El se gîndește să candideze la prezidențiale peste doi ani, drept ”purtător standard de Yellow Jacket”, după cum se auto-intitulează, scrie Politico.eu, transmite g4media.ro.

Un președinte Bigard este ceva greu de imaginat chiar și în epoca președintelui american Donald Trump, a președintelui Ucrainei Volodymy Zelenskiy sau a lui Beppe Grillo, starul al mișcării 5 Stele din Italia.


Unele voci consideră că apariția sa s-a născut din frustrările generate de restricțiile impuse în timpul crizei de coronavirus.

Bigard susține că are între 8 și 10 milioane de susținători.

Un sondaj de opinie efectuat în această săptămînă îl creditează cu susținere de 13 procente.

Spre comparație, președintele Emmanuel Macron a cîștigat primă rundă a alegerilor prezidențiale din 2017 cu 8, 7 milioane de voturi (24 procente). L-a urmat Marine Le Pen cu 7, 8 milioane de voturi (21 de procente).

Astfel de cifre pot explica de ce ambițiile politice subite ale comediantului – anunțate după ce a fost sunat luna trecută de Macron – sînt luate în serios la Palatul Elysee și de o parte a presei din Franța.

Macron le-ar fi spus prietenilor și și aliaților politică că în opinia sa cel mai periculos adversar peste doi ani nu va fi Le Pen, lidera extremei drepte.

Nu va fi nici un rival clasic de centru stînga sau de centru dreapta. Va fi o figură carismatică, populară din afara politicii mainstream, este de părere președintele.

Sunt și alte nume luate în calcul: Nicolas Hulot, un fost prezentator TV și un susținător activ al cauzelor de mediu, prefosorul Dumbledore, celebru pentru scandalul chloroquinei în timpul epidemiei de COVID 19. Amîndoi au fost menționați drept potențiali adversari, dar nici unul nu a manifestat mare interes.

Poate că o candidatură la prezidențiale nu este decît o nouă glumă a lui Jean Marie Bigard, una fără referiri explicite la sex și fără accente misogine.

Sau poate fi doar o campanie pentru show-ul sau care se va ține pe data de 20 Iunie la Paris, care va fi transmis contra cost în zeci de mii de gospodării din Franța. Show-ul, a anunțat Bigard, va fi parțial politic și va aduce ”dezvăluiri” despre criza coronavirusului.

Faptul că este luat pe jumătate în serios ilustrează însă atmosfera febrilă în care Franța va intra în alegerile din 2020 după trei crize consecutive (mișcarea Yellow Jackets, protestele generate de reforma sistemului de pensii și epidemia de coronavirus).

Bigard se trage dintr-un mediu rural, dintr-o familie de muncitori din regiunea Champagne, la sud est de Paris. A fost barman și antrenor de handball înainte de a-și încerca norocul ca actor de comedie la mijlocul anilor 80.

În 1987, a făcut saltul către roluri de standup comedy, pe atunci evenimente rare în Franța. Dar în 2004, Bigard a vîndut 52.000 de bilete pe Stade de France.

O mare parte din averea sa considerabilă provine din filmulețe pe You Tube care, susține el, atrag peste 8 milioane de spectatori. Apare rar în presa mainstream la TV.

După cum mărturisește însuși Bigard, cele trei scurtături către o carieră de comediant de succes în Franța sînt sexul, sexul, sexul.

Glumele sale sînt de regulă misogine, uneori violent misogine. Rareori este homfob și niciodată rasist.

Într-o recentă apariție la BFMTV, Bigard a repetat una din teoriile conspiraționiste populare atît în rîndul extremei drepte, cît și în rîndul extremei de stînga. Politicienii, a susținut el, sînt plătiți de ”Big Pharma” și au ”sînge pe mîini”.

Catolic devotat, a fost multă vreme asociat cu centru dreapta. Bigard a fost unul dintre prietenii fostului președinte Jacques Chirac. În 2007, președintele Nicolas Sarkozy l-a adus în mod inexplicabil în timpul vizitei la Vatincan.

În ultima vreme a trecut drept unul dintre susținătorii Yellow Jackets. Mișcarea de revoltă a apărut inițial în toamna lui 2018 din regiunea de unde vine și Bigard, clasa muncitoare și clasa medie din provincie care s-a simțit trădată de elita politică.

Mișcarea de revoltă a făcut implozie iar ceea ce a rămas sînt activiști anti-capitaliști, anti-globaliști și anti-europeni de stînga. Un om bogat ca Bigard este greu de crezut că va fi acceptat drept liderul unei astfel de mișcări. Poate ar putea încerca să învie mișcarea originală, care și-a manifestat disprețul față de toată clasa politică, cerînd să facă o excepție pentru un comic de succes.

Președintele Macron a fost criticat puternic după ce i-a telefonat comicului luna trecută. S-a întîmplat după ce Bigard a cerut ca barurile să fie redeschise.

Politico încheie cu observație că afacerea Bigard pare una dintre cele mai elaborate glume ale sale. Întrebare e cine se va face de rîs în cele din urmă? Suporterii comicului sau Macron și restul clasei politice franceze?

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load