Clienții unei case de schimb, jefuiți de 170 milioane de dolari

Clienții unei case de schimb, jefuiți de 170 milioane de dolari

Suma era păstrată sub formă de Nano token-uri, o monedă virtuală puţin cunoscută, numită anterior RaiBlocks.


Mesajul apărut pe website-ul BitGrail anunţă descoperirea unor tranzacţii frauduloase, dispariţia echivalentului a 170 milioane dolari din depozitele clienţilor fiind raportată autorităţilor. BitGrail a suspendat toate operaţiunile de tranzacţionare „pentru a desfăşura verificări suplimentare”, însă fără a da un termen precis pentru reluarea activităţilor.


zoom in


Tensionînd şi mai mult situaţia, fondatorul şi proprietarul BitGrail a anunţat într-un mesaj pe Twitter că nu există nici o cale pentru restituirea integrală a sumelor dispărute din conturile utilizatorilor.


Prinşi în scandal, Nano Core Team, dezvoltatorii aflaţi în spatele cripto-monedei Nano afirmă că pierderile semnalate nu sînt cauzate de o problemă a protocolului de tranzacţionare. Aceştia reclamă o vulnerabilitate în software-ul folosit de BitGrail şi reclamă presiuni exercitate de proprietarul Francesco Firano pentru acoperirea pierderilor prin emiterea de noi criptomonede.


La fel ca alte exchange-uri specializate în tranzacţii cu cripto-monede, BitGrail a impus recent reguli de validare a identităţii pentru acceptarea retragerilor care depăşesc anumite sume, procedura greoaie generînd o lungă listă de aşteptare, întinsă pînă în luna decembrie. Mai mult, compania a anunţat restrîngerea operaţiunilor la clienţi de pe teritoriul Uniunii Europene, punînd această decizie în seama complicaţiilor cauzate de legislaţia europeană.


În umbra scandalului apărut, reprezentanţii Nano Core Team pun la îndoială solvabilitatea companiei şi acuză BitGrail că şi-a dezinformat utilizatorii pentru o lungă perioadă de timp.


Deşi sumele anunţate ca fiind pierdute sînt mult mai mici decît în cazul ultimului incident de acest tip, semnalat la exchange-ul japonez Coincheck (între 400 şi 534 milioane de dolari), absenţa unui plan pentru despăgubirea clienţilor păgubiţi şi lipsa de transparenţă a proprietarilor riscă să pună BitGrail pe lista scurtă a celor mai mari fraude cu monede virtuale desfăşurate pe teritoriu european.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load