COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cît supraviețuiesc piesele Lego în ocean

Cît supraviețuiesc piesele Lego în ocean

Putem bănui că popularele piese de Lego rezistă bine trecerii timpului și contribuie la poluarea Pămîntului. Însă un studiu recent a arătat că acestea pot rezistă în ocean chiar mai bine de un mileniu.

Se estimează că circa 440 de miliarde de piese de Lego au fost fabricate de cînd compania daneză a început producția, în 1949.

În urmă cu aproape 30 de ani, un container în care se aflau milioane de piese de Lego a ajuns în apă. De atunci, piese de Lego continuă să fie aduse la mal pe plajele din sud-vestul Angliei, arată IFL Science.


Oamenii de știință de la Universitatea Plymouth au vrut să afle cît rezistă astfel de piese în mediul marin. Au colectat 50 de piese, le-au curățat și apoi le-au cîntărit și măsurat, comparîndu-le cu piese similare, dar care nu luaseră contact cu apă. Pieselor găsite li s-a estimat inclusiv vîrstă.

După cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Environmental Pollution, a devenit clar că piesele au fost afectate de mediul în care stătuseră. Însă, chiar și așa, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, dacă ar fi rămas în mediul marin, fiecare piesă ar fi putut rezistă încă 100 - 1.300 de ani.

"Durabilitatea pieselor ne-a surprins pînă și pe noi", a declarat dr. Andrew Turner, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

Practic, fiecare piesă e cu "norocul" ei. Dacă unele se decolorează sau chiar ajung să se rupă, altele pot rămîne intacte peste un mileniu, a explicat Turner.

Nici pînă în momentul de față nu se cunosc efectele, pe termen lung, ale plasticului, pentru că e un material relativ nou, a mai explicat omul de știință.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load