COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cînd va avea loc Referendumul de schimbare a constituției rusești

Cînd va avea loc Referendumul de schimbare a constituției rusești

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începînd din 2024, transmit AFP, Reuters şi dpa.

''Vom organiza votul naţional rus asupra adoptării revizuirii Constituţiei la 1 iulie 2020. Această dată este perfectă'', a declarat Putin după o reuniune guvernamentală în sistem de videoconferinţă.

Consultarea populară fusese prevăzută iniţial pentru 22 aprilie, dar şeful statului rus a amînat-o din cauza pandemiei de COVID-19, el explicînd că sănătatea şi siguranţa cetăţenilor este principala sa prioritate.

Totuşi, Putin a ţinut să precizeze că situaţia în general s-a stabilizat, iar numărul infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2 în Moscova a scăzut masiv, ceea ce a făcut posibilă ridicarea unor restricţii impuse în capitala rusă.

Vladimir Putin, care se află la putere în ultimii 20 de ani fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru, este cel mai longeviv lider rus sau sovietic după Stalin.

Schimbările asupra cărora se va pronunţa electoratul rus, deja aprobate de parlament şi de Curtea Constituţională, ar însemna că Vladimir Putin (67 de ani) va putea candida pentru a fi reales preşedinte de încă două ori, ceea ce teoretic i-ar permite actualului lider de la Kremlin să rămînă în funcţie pînă în 2036.

''Sper cu adevărat ca cetăţenii ţării să participe activ la votul cu privire la amendamentele constituţionale'', a afirmat preşedintele rus.

Kremlinul a precizat că autorităţile vor adopta toate măsurile necesare pentru a asigura siguranţa alegătorilor.

Economia rusă a suferit pierderi considerabile în ultimele două luni atît din cauza scăderii preţului ţiţeiului, cît şi ca urmare a măsurilor de izolare impuse de autorităţi

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load