TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cinci persoane condamnate la moarte pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Cinci persoane condamnate la moarte pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Cinci persoane au fost condamnate la moarte și alte trei au fost închise în cazul uciderii brutale a junalistului Jamal Khashoggi, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.


O instanță din Arabia Saudită a luat luni această decizie, au transmis BBC și Digi 24.


Numele condamnaților nu au fost făcute public. Jurnalistul era un critic vehhement al regimului politic din Arabia Saudită și a fost ucis pe 2 octombrie 2018, după ce a pătruns în consulatul din Istambul pentru a obține cîteva acte necesare căsătoriei cu iubita lui, Hatice Cengiz. Aceasta l-a așteptat ore în șir în fața clădirii, dar bărbatul nu a mai ieșit viu de acolo, ci tăiat în bucăți.


El ar fi fost ucis de către o echipă de agenți saudiți. 18 persoane au foost arestate pentru uciderea jurnalistului, iar dintre acestea, 11 persoane au fost trimise în judecată, iar în cazul a cinci dintre acestea judecătorii au decis condamnarea la moarte, la cererea procurorului. Identitatea acestora nu a fost dezvăluită și nici nu a fost precizat rolul lor în asasinat. Uciderea sa a ridicat tensiunile dintre Arabia Saudită și Turcia, în contextul în care președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că autoritățile turce au înregistrări audio cu asasinatul. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a fost indicat ca fiind cel care ar fi ordonat uciderea jurnalistului, însă a negat vehement orice acuzație.


RECOMANDĂRI Interviu în premieră cu Sophie Ayad, despre viața alături de Ion Țiriac Erdogan a mai spus atunci că în timpul percheziționării consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul, autoritățile turce au descoperit că în unele zone din clădire ar fi fost proaspăt vopsite și că poliția ar fi găsit, de asemenea, și materiale toxice. „Pot fi auzite vocea sa şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă.


Poţi să auzi cum a fost torturat şi apoi ucis”, a declarat un oficial turc sub protecția anonimatului. Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului.


După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele. „Nu a existat nicio tentativă de a-l interoga. Au venit special să îl ucidă”, a declarat oficialul turc.
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load