Chipul unui „britanic” de acum 10.000 de ani a fost reconstruit (FOTO)

Chipul unui „britanic” de acum 10.000 de ani a fost reconstruit (FOTO)

În anul 1903 au fost descoperit, în Marea Britanie, un schelet uman, care după cum s-a dovedit ulterior, are o vechime de aproximativ 10.000 de ani. Acesta a fost descoperit într-o peșteră din Cheile Cheddar, Somerset.


 Chipul Omului din Cheddar a mai fost reconstruit, în trecut, însă de astă dată pentru reconstituirea chipului său au fost utilizate și date furnizate de către genetică. Au fost preluate mostre de țesut osos de la nivelul craniului, spre a fi examinat ADN-ul străvechiului locuitor al arhipelagului britanic. Rezultatul? Pur și simplu uimitor!


Cu toate că Omul din Cheddar avea ochii albaștri, tenul său era de culoare închisă sau chiar neagră, cu un grad de probabilitate crescut (de 76%). S-a mai constatat că 1 din 10 britanici actuali prezintă similitudini importante, la nivelul ADN-ului, cu Omul din Cheddar, ce a trăit cu zece milenii în urmă.


Prezentarea chipului reconstituit al „britanicului” de acum 10 milenii a avut loc de curând. În opinia cercetătorilor, reconstituirea oferă indicii asupra modului în care arătau locuitorii insulelor britanice în acea perioadă. Totuși, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că de atunci și până acum au avut loc importante deplasări de populație, pe teritoriul european.


A fost avansată ipoteza că modificarea pigmentului și, în consecință, apariția „omului alb” ar fi survenit mult mai târziu decât se credea anterior și că, în jurul anului 8000 î.e.n., populația Europei era mai puțin omogenă decât astăzi.


Dacă, într-adevăr, Omul din Cheddar avea tenul închis la culoare, faptul că ochii săi erau albaștri indică un început de tranziție către aspectul specific european, cu un ten mult mai deschis la culoare. Strămoșii omului modern provin din Africa, însă modificarea culorii tegumentelor a survenit, foarte probabil, datorită condițiilor diferite existente în Europa. În anterioara reconstituire, efectuată în absența datelor furnizate de către studiul ADN-ului, Omul din Cheddar era reprezentat cu un ten deschis la culoare.


Osemintele Omului din Cheddar arată că acesta a pierit de o moarte violentă, la o vârstă de circa 20 de ani și că avusese o dietă destul de bogată în nutrienți. Examinarea osemintelor arată că trebuie să fi avut o forță musculară deosebită, cu mult peste cea a unui bărbat obișnuit din ziua de azi.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load