China vrea să conecteze Peninsula Balcanică la megaproiectul său

China vrea să conecteze Peninsula Balcanică la megaproiectul său

China încearcă să conecteze Peninsula Balcanică la megaproiectul "One Belt, One Way" și extinde cooperarea cu țările balcanice în cadrul întîlnirilor în format 16+1, la care participă reprezentanți ai 16 țări din Europa Centrală și de Est și din China.


Acest subiect a fost discutat în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaya-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, la care a participat conducătorul proiectului ”China-Europa Centrală și de Est” la Centrul de Investigații Strategice și Reforme, Alexandr Stahurski transmite Noi.md.


După cum s-a menționat, ultimul asemenea summit de extindere a cooperării prietenoase a părților a avut loc recent la Dubrovnik. Printre aceste 16 țări care cooperează strîns cu China, există și țări din UE.


RPC încearcă să conecteze Peninsula Balcanică la proiectul său ambițios "One Belt, One Way". În perioda 2007 - 2017, volumul investițiilor Chinei în cele 16 țări din Europa Centrală și de Est a atins 16 miliarde de euro. Potrivit Băncii Europene de Investiții, o treime din această sumă îi revine Serbiei, iar o cincime - Bosniei și Herțegovinei.


În 2014, China a cumpărat cea mai mare fabrică de oțel din Serbia, care se afla în pragul falimentului. Nu a fost atît investiții în afaceri, cît o oportunitate de a obține sprijinul politicienilor sîrbi, deoarece la fabrică s-a reușit păstrarea a 5.200 de locuri de muncă.


Între timp, experții avertizează că proiectul chinez de construire a unei autostrăzi de mare viteză în Muntenegru va majora datoria acestei țări pînă la 80% din PIB, ceea va duce la urmări grave pentru o țară atît de mică.


În cadrul întîlnirilor în formatului 16+1, China implementează cooperarea economică cu 16 țări din Europa Centrală și de Est: Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croația, Republica Cehă, Muntenegru și Estonia.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load