China va deschide mai multe baze militare în străinătate

China va deschide mai multe baze militare în străinătate

Un raport al Pentagonului făcut public joi atrage atenţia că „Noul drum al mătăsii“, gigantul proiect economic chinez, va fi securizat cel mai probabil cu noi baze militare.

„Liderii chinezi folosesc ponderea economică, diplomatică şi militară în creştere a ţării lor pentru a-şi stabili poziţia dominantă în regiune şi a-şi extinde influenţa în lume“, prevede Pentagonul în ultimul raport anual privind capacităţile armate ale Chinei întocmit pentru Congres şi preluat de AFP. „Noul Drum al Mătăsii va conduce probabil la crearea unor baze militare în străinatate pentru a răspunde unei nevoi identificate de a asigura securitatea acestor proiecte“, subliniază autorii raportului.

Potrivit strategilor americani, noile baze vor fi construite în ţări cu care China are „relaţii de prietenie“, cum ar fi Pakistanul, sau în ţări care găzduiesc în mod tradiţional militari străini. China deţine oficial o singură bază militară în străinătate, în Djibouti. Potrivit AFP, Beijingul negociază în prezent cu Ministerul afgan al Apărării deschiderea unei baze militare în munţii Wakhan, în apropierea graniţei comune.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load