China construiește prima stație electrică în spațiu

China construiește prima stație electrică în spațiu

Folosite în spaţiul cosmic, un mediu unde există soare non-stop, fără nori sau poluare atmosferică, panourile solare produc de pînă la şase ori mai multă electricitate decît este posibil cu un parc fotovoltaic terestru.


Dar cum trimiţi energia generată înapoi pe pămînt?


Concept discutat deja de mult timp, amplasarea sistemelor fotovoltaice pentru generarea energiei electrice pe orbita pămîntului s-a lovit pînă acum de costuri exorbitante şi problema transferului energiei obţinute în reţelele terestre de distribuţie. Producătoare a celor mai ieftine panouri fotovoltaice din lume, China anunţă oficial planuri pentru dezvoltarea unui sistem fotovoltaic pentru generarea energiei electrice care ar urma să fie plasat în orbită geo-sincronă, la o distanţă de 36000 km deasupra pămîntului. Apărînd într-un punct fix de pe cer, noul complex fotovoltaic ar urma să transmită energia generată folosind microunde sau diode laser de mare putere unor dispozitive receptoare aflate la sol.


Proiectul testat la scară redusă între anii 2021-2025 ar putea fi extins în prejma anului 2030, ţintind o capacitate de generare a energiei electrice de ordinul megawatt-ilor.


Chiar şi cu panouri solare optimizate pentru greutate redusă, numărul foarte mare de unităţi necesare ar putea duce greutatea finală de trimis pe orbită la peste 1000 de tone, costurile de instalare depăşind cu mult profitul estimat a fi obţinut în urma exploatării comerciale a energiei electrice obţinută. Deocamdată, doar un motiv de mîndrie naţională, primul parc fotovoltaic plasat în spaţiul cosmic ar putea servi drept şablon pentru proiecte ulterioare la scară mult mai mare, desfăşurate pe măsură ce tehnologiile necesare vor deveni mai accesibile.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load