COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

China a închis Consulatul SUA în Chengdu

China a închis Consulatul SUA în Chengdu

Personalul diplomatic a părăsit Consulatul SUA din oraşul chinez Chengdu, luni, cînd termenul limită de 72 de ore a expirat, transmite BBC.

China a ordonat închiderea acestuia ca răspuns la închiderea consulatului chinez din Houston (Texas) de săptămîna trecută, unde autoritățile americane bănuiesc că se desfășurau activități de spionaj.

Cu puțin înainte de termenul limită, angajaţii au părăsit consulatul, huiduiţi de localnicii strînşi în faţa clădirii. Placheta de la intrarea în clădire a fost înlăturată, la fel şi steagul american, transmite rfi.ro.


Ministerul chinez de Externe a precizat că membri ai personalului său au intrat în clădire luni şi „au preluat-o”.

Un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat american a spus: „Consulatul a stat în centrul relaţiilor noastre cu oamenii din vestul Chinei, inclusiv Tibet, timp de 35 de ani”.

„Suntem dezamăgiţi de decizia Partidului Comunist Chinez şi ne vom strădui să continuăm să comunicăm cu oamenii din această regiune importantă prin alte sedii ale noastre din China”.

Mai mulţi oameni s-au adunat luni în faţa fostului consulat american şi au fluturat steaguri ale Chinei, iar zeci de poliţişti au fost trimişi la faţa locului şi le-au cerut oamenilor să se îndepărteze de clădire.

Consulatul SUA din Chengdu a fost inaugurat în 1985 şi avea o echipă de 200 de membri.

Administraţia Trump a înfruntat în mod repetat Beijingul privind comerţul şi pandemia de Covid-19, dar şi legat de noua lege a securităţii naţionale impuse în Hong Kong.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load