Cererea lui Saakașvili de protecție împotriva extrădării, respinsă

Cererea lui Saakașvili de protecție împotriva extrădării, respinsă

O curte de apel din Ucraina a respins luni o cerere a liderului opoziţiei Mihail Saakaşvili de protecţie împotriva posibilei sale extrădări, a anunţat agenţia de presă Interfax Ucraina citîndu-l pe avocatul lui Saakaşvili, transmite Reuters.

Fostul preşedinte al Georgiei a intrat în Ucraina în septembrie, în ciuda faptului că i-a fost retrasă cetăţenia ucraineană. Saakaşvili (49 de ani) a fost preşedintele Georgiei în perioada 2004-2013. El şi-a pierdut cetăţenia georgiană în 2015, cînd a acceptat-o pe cea ucraineană şi a devenit guvernator al regiunii Odesa.

În 2016, el şi-a dat demisia din funcţia de guvernator al regiunii Odesa şi l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko de corupţie.

În Georgia, fostul preşedinte a fost condamnat recent la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu în timpul celor două mandate ale sale ca şef al statului. Saakaşvili respinge toate acuzaţiile ca fiind invenţii. În Ucraina, el este acuzat de sprijin pentru organizarea unui puci împotriva lui Poroşenko.

Saakaşvili a cerut anterior tribunalului districtual din Kiev să i se acorde statutul de persoană ce are nevoie de protecţie suplimentară, cerere pe care instanţa a respins-o.

Mii de ucraineni au ieşit în stradă duminică la Kiev, cerînd îndepărtarea de la putere a preşedintelui Petro Poroşenko. Manifestaţia a fost condusă de fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load