Cercetătorii au descoperit o proprietate uimitoare a diamantului

Cercetătorii au descoperit o proprietate uimitoare a diamantului

Diamantul este cunoscut ca fiind cel mai dur mineral natural, dar odată cu duritatea vine şi rigiditatea.


Acum însă, o echipă internaţională de la MIT, Hong Kong, Singapore şi din Coreea au descoperit că atunci cînd se află în forme extrem de mici, de vîrf de ac, diamantul se poate îndoi şi întinde precum cauciucul, putînd reveni la forma iniţială.


Elasticitatea surprinzătoare a diamantului deschide calea către crearea unei varietăţi de dispozitive pe bază de diamant, cu aplicaţii precum stocare de date, senzori, administrarea de medicamente ş.a., scrie Phys.


Echipa a arătat că acele extrem de înguste de diamant, cu diametre de doar cîteva sute de nanometri, se pot îndoi sau întinde cu 9% fără să se rupă, întorcîndu-se la forma iniţială după terminarea forţei exterioare. Diamantul în forma sa brută are o limită de întindere cu mult sub 1%. „A fost uimitor să vedem cît mult se poate deforma elastic un diamant la scară nanometrică”, a precizat Ming Dao, autorul principal al studiului.


La această scară, măsurătorile au putut fi realizate cu ajutorul microscopului electronic şi a unui model computerizat pentru a determina deformarea elastică neliniară.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load