COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cel mai periculos loc de pe planetă de acum 100 de milioane de ani

Cel mai periculos loc de pe planetă de acum 100 de milioane de ani

Zona în care se află în prezent deşertul Sahara a fost "cel mai periculos loc de pe Pămînt" în urmă cu 100 de milioane de ani, au concluzionat oameni de ştiinţă, citaţi vineri de Press Association.

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că în regiunea deşertului african trăiau odată "prădători feroce", printre care se numărau reptile zburătoare şi vieţuitoare asemănătoare crocodililor, care trăiau într-un sistem riveran vast.

Trei dintre cei mai mari dinozauri prădători


Cea mai cuprinzătoare analiză a fosilelor descoperite în ultimii aproape o sută de ani în formaţiunile cretacice din sud-estul Marocului, zonă denumită Kem Kem Group, a relevat că trei dintre cei mai mari dinozauri prădători a căror existenţă este cunoscută în prezent au trăit în regiunea respectivă.

Printre aceşti dinozauri se numără Carcharodontosaurus, de peste opt metri lungime, cu fălci enorme şi dinţi-sabie de pînă la douăzeci de centimetri lungime.

Regiunea a fost populată de asemenea de Deltadromeus, un membru al dinozaurilor raptori, cu membrele posterioare lungi şi zvelte, dar şi de reptilele zburătoare Pterozaur şi de prădători asemănători crocodililor, citează Agerpres.

Cel mai periculos loc din istoria planetei Pămînt

"Acesta a fost, fără îndoială, cel mai periculos loc din istoria planetei Pămînt, un loc în care un călător în timp uman nu ar rezista prea mult", a declarat doctor Nizar Ibrahim, profesor asistent de biologie la Universitatea Detroit Mercy din Statele Unite.

Profesor David Martill, de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, coautor al raportului publicat în jurnalul ZooKeys, a explicat că prădătorii aveau la dispoziţie o abundenţă de peşti. "Locul acesta era plin cu peşti absolut enormi, printre aceştia numărîndu-se celacant (coelacanth) şi peşti pulmonaţi (dipnoi). Spre exemplu, coelacanth era probabil de patru şi chiar cinci ori mai mare decît coelacanth din prezent", a spus cercetătorul adăugînd că exista de asemenea "un rechin-ferăstrău enorm, de apă dulce, numit onchopristis, cu cei mai înspăimîntători dinţi rostrali - ca nişte pumnale zimţate".

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load