Cea mai veche corabie găsită vreodată în Marea Baltică

Cea mai veche corabie găsită vreodată în Marea Baltică

Cercetătorii britanici au descoperit o navă din epoca renascentistă în partea de jos a Mării Baltice (sfîrșitul sec. XV - începutul secolului al XVI-lea). Vasul nu este aproape deloc deteriorat, scrie Tass.

„Pare de parcă s-ar fi scufundat ieri - stîlpii sînt la loc, corpul este întreg”, spune arheologul marin Rodrigo Pacheco-Ruiz.

Oamenii de știință au găsit o barcă specială cu care echipajul ajungeau la mal și înapoi. Fragmente de peisaj și parțial un troliu, o pompă de santină și tunuri articulate - toate sînt bine păstrate. Cercetătorii cred că o stare atît de bună a obiectului se datorează adîncimii la care a fost localizată nava. În această parte a mării, apa este mai puțin salină și mult mai rece, ceea ce reprezintă un mediu nefavorabil pentru „lumea acvatică” care ar putea deteriora un vas din lemn.

Primele presupuneri că un obiect mare se află la o adîncime de 140 de metri au apărut în 2009, cînd Administrația Maritimă a Suediei a efectuat cercetări în acest loc. Doar 10 ani mai tîrziu a devenit clar că aceasta a fost o descoperire arheologică importantă.

Pentru un studiu mai detaliat al navei, oamenii de știință au folosit vehicule operate de la distanță. Cu ajutorul lor, s-a realizat un sondaj fotogrammetric, ceea ce a permis reconstituirea modelelor 3D ale navei scufundate. Lungimea sa este de aproximativ 16-18 metri, puțin mai mică decît corabia de 19 metri a lui Columb, „Santa Maria”.

Nava respectivă este cea mai veche dintre toate care au fost găsite vreodată în Marea Baltică. Experții intenționează să continue studiul obiectului pentru a-i stabili originea și cauzele naufragiului, deoarece nu există găuri vizibile sau daune asupra navei.


 

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load