Cea mai mare FRAUDĂ din istoria Indiei: 1,8 miliarde de dolari

Cea mai mare FRAUDĂ din istoria Indiei: 1,8 miliarde de dolari

O filială a Băncii Naţionale Punjab este anchetată pentru o fraudă de 1,8 miliarde de dolari, în acest caz fiind implicat miliardarul Nirav Modi, care are afaceri cu bijuterii, informează site-ul agenţiei Reuters.


Frauda a avut loc la filiala din sudul oraşului Mumbai a Băncii Naţionale Punjab, reuşind să afecteze încrederea în sectorul bancar din India.


Conform anchetatorilor, un manager al acestei filiale, ajutat de un subordonat au reuşit să sustragă prin fraude 1,8 miliarde de dolari, în intervalul 2011-2017.


Deocamdată, nu este clar cum a avut loc frauda, dar activităţile au implicat folosirea ilegală a sistemului interbancar de mesagerie SWIFT şi încălcarea procedurilor bancare.


Primele indicii privind amploarea fraudei, cea mai mare din istoria Indiei, au fost depistate în ianuarie, situaţie ce relevă probleme structurale, afirmă Santosh Trivedi, manager responsabil de inspecţii al Băncii Naţionale Punjab pînă la pensionarea în anul 2016.


"Dacă nu reuşim să restabilim controlul, spre satisfacţia comunităţii internaţionale, aceste probleme sînt periculoase pentru sistemul bancar indian", atrage atenţia Trivedi.


Banca Naţională Punjab (PNB) a depus o plîngere la Biroul Central pentru Investigaţii, acuzîndu-l pe omul de afaceri Nirav Modi şi alte persoane de o fraudă în valoare de 2,8 miliarde de rupii (peste 43 de milioane de dolari). Pe parcursul investigaţiei iniţiale s-a descoperit amploarea reală a fraudei şi implicarea unor manageri ai băncii.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load