COVID-19 în MOLDOVA

Ce se va întîmpla cu mozaicurile din bazilica Sfînta Sofia din Istanbul

Ce se va întîmpla cu mozaicurile din bazilica Sfînta Sofia din Istanbul

Unele mozaicuri din bazilica Sfînta Sofia din Istanbul, reprezentînd figuri creştine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunţat duminică purtătorul de cuvînt al preşedintelui turc. Primele rugăciuni musulmane în Hagia Sofia ar urma să aibă loc vineri, 24 iulie.

Capodoperă arhitecturală bizantină datînd din secolul al VI-lea, Sfînta Sofia este unul din principalele obiective turistice din Istanbul şi a atras circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani, în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul preşedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal, cu intenţia de a oferi acces întregii lumi la această capodoperă.

La începutul acestei luni, printr-o decizie care a stîrnit critici şi îngrijorare la nivel internaţional, preşedintele Tayyip Erdogan a anunţat că bazilica Sfînta Sofia va fi deschisă pentru practicarea cultului musulman în urma unei hotărîri judecătoreşti care a decis că transformarea clădirii în muzeu, în 1934, a fost ilegală, transmite Digi24.ro.


Ce mozaicuri vor fi acoperite

Într-un interviu acordat postului de televiziune NTV, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvînt al președintelui turc, a declarat că unele mozaicuri, reprezentîndu-i pe Maica Domnului şi pe Arhanghelul Gabriel, care sînt poziţionate în direcţia Qiblei (Qibla este direcţia către care se îndreaptă un musulman atunci cînd îşi face rugăciunea), vor fi acoperite cu draperii.

El a mai spus că alte mozaicuri, care îi reprezintă pe Iisus şi alte figuri creştine, nu reprezintă un obstacol pentru rugăciunile musulmane, deoarece acestea nu sînt situate în direcţia Qiblei. Oficialul turc nu a precizat însă dacă acestea vor rămîne permanent neacoperite.

În afara rugăciunilor, fostul lăcaş de cult creştin şi muzeu va fi deschis tuturor vizitatorilor şi turiştilor, iar toate mozaicurile vor fi descoperite, au informat autorităţile din Turcia.

Preşedintele Erdogan a vizitat în cursul zilei de duminică clădirea fostei bazilici pentru a inspecta progresul lucrărilor de transformare a acesteia în moschee.

Decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de transformare în moschee a fostei catedrale ortodoxe „Sfînta Sofia” din Istanbul reprezintă „cea mai recentă dintr-o serie de provocări”, a declarat, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, Alexander Schallenberg, şeful diplomaţiei din Austria. El a cerut oprirea negocierilor dintre Bruxelles şi Ankara privind integrarea europeană a Turciei.

Grecia, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat decizia preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de transformare în moschee a fostei catedrale ortodoxe „Sfînta Sofia” din Istanbul.

Și preşedintele Vladimir Putin i-a atras atenţia preşedintelui turc Recep Erdogan că Rusia dezaprobă decizia.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load