Ce se întîmplă cu focile şi balenele din zona arctică - studiu alarmant

Ce se întîmplă cu focile şi balenele din zona arctică - studiu alarmant

Focile şi balenele din zona arctică sînt obligate să-şi schimbe obiceiurile alimentare din cauza încălzirii globale - schimbări care ar putea determina capacitatea lor de a supravieţui sau nu, potrivit unui studiu.


Foca inelată şi balena albă vînează în zone acoperite de banchiză şi în special pe „frontul glaciar”, unde gheţarii se întîlnesc cu oceanul.


Cercetătorii au analizat date colectate într-un interval de 20 de ani. „Zona arctică este barometrul schimbărilor climatice”, arată studiul publicat în revista Biology Letters.


Informaţiile au arătat că în urmă cu 20 de ani, cele două specii şi-au petrecut jumătate din timp căutînd mîncare pe fronturile glaciare, cu o dietă alimentară dominată de codul polar.


În prezent însă, focile inelate petrec „o perioadă mai mare de timp în apropierea fronturilor glaciare” în timp ce balenele albe au plecat în alte zone pentru a vîna. 


Balenele albe „dispun de un teritoriu mai mare şi petrec mai puţin timp lîngă gheţari şi mai mult în centrul fiordurilor”, precizează studiul.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load