COVID-19 în MOLDOVA

Ce îl așteaptă pe Petro Poroșenko

Ce îl așteaptă pe Petro Poroșenko

Numele fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko apare într-o anchetă asupra abuzurilor de putere din timpul mandatului său, au anunţat autorităţile ucrainene.

Este posibil ca Poroşenko să fi încercat să "influenţeze ilegal" formarea Înaltului Consiliu al Justiţiei, instanţă ce participă la numirea de judecători, a precizat Biroul de Anchetă Ucrainean (DBR), organism însărcinat cu investigaţii penale ce vizează înalţi responsabili de stat, care a transmis dosarul Parchetului, relatează Agerpres.

"Statutul lui (Poroşenko) este cel de martor", a precizat pentru AFP biroul de presă al DBR, însă dacă suspiciunile existente vor fi confirmate de Parchetul General fostul preşedinte ar putea rămâne fără imunitatea sa parlamentară şi urmărit penal.


Infracţiunile invocate de DBR au fost calificate drept "îndemnuri la răsturnarea puterii" şi "abuzuri de putere", fapte pasibile de o pedeapsă maximală de şase ani de închisoare.

Serviciul de presă al lui Poroşenko, un prooccidental fervent, a denunţat anunţul de luni drept "un atac comandat" de Rusia. Cu puţin timp înainte de a fi ales preşedinte, Moscova a anexat Peninsula Crimeea şi a izbucnit un conflict cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Poroşenko este deja citat în circa zece anchete, inclusiv asupra unei presupuse fraude fiscale, însă până acum niciuna nu a ajuns la Parchetul General.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load