COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce au descoperit medicii la un bărbat care se plîngea de dureri de spate

Ce au descoperit medicii la un bărbat care se plîngea de dureri de spate

Un brazilian de 38 de ani se plîngea de dureri lombare, similare unei crize sciatice. Internat la spital, i s-a descoperit o hernie. Dar la o examinare mai atentă, medicii și-au dat seama și că bărbatul avea trei rinichi în loc de doi, un caz care se întîlnește foarte rar.

Bărbatul care suferea de puternice dureri în zona lombară a fost internat la spitalul Sao do Rim, din Sao Paolo, pentru a-i fi făcute investigații medicale suplimentare. Medicii voiau să-și dea seama dacă e vorba despre nervul sciatic sau despre o hernie de disc. Tomografia a relevat, într-adevăr, o hernie și o deplasare de vertebră, dar scanarea pacientului a permis și o altă descoperire, mult mai surprinzătoare: prezenta trei rinichi în loc de doi.

Cazul a fost relatat în prestigioasa publicație medicală New England Journal of Medicine. Bărbatul de 38 de ani nu avusese pînă atunci nicio problemă de sănătate, în orice caz nicio problemă renală. Potrivit revistei medicale, în lume nu există decît 100 de cazuri documentate de oameni cu mai mult de doi rinichi. În general, aceste cazuri trec neobservate, iar descoperirea lor se face aproape întotdeauna întîmplător, așa cum a fost și cazul acestui brazilian de 38 de ani.


Medicii au explicat că pacientul avea un rinichi normal în partea stîngă și alți doi rinichi lipiți, situați în zona pelvisului. Deși lipiți, cei doi rinichi din pelvis aveau propriile lor uretere, care îi lega direct de vezică, prin urmare pacientul avea trei rinichi și trei uretere.

„N-am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Renato Foresto, unul dintre autorii raportului publicat în TheNew England Journal of Medicine. Medicii au ajuns la concluzia că cei trei rinichi erau în bună stare și funcționau fără anomalii.

Astfel, pacientul va putea continua să trăiască cu trei rinichi. Cel de-al treilea rinichi este mai mic, dar nu dă niciun fel de simptome și nu va necesita o intervenție chirurghicală pentru a fi extirpat.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri